Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще обсъдят на второ четене депутатите днес. Вносител на предложените изменения е Министерският съвет.
Първоначално точката беше в дневния ред за вчера, но председателят на комисията по правни въпроси Стою Стоев („Продължаваме Промяната – Демократична България“) предложи да бъде включена в програмата за днес. Стоев обясни, че предходния ден на правна комисия са обсъдили, че има проблем с гледането като точка първа на ЗСВ и предложи тя да бъде отложена. Той поясни, че с приетия на второ четене в залата законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в една от алинеите са създали две нови точки – точка 21 и 22, и със законопроекта за ЗСВ създават точка 23.
Все още знаете, че президентът се чуди дали да наложи вето върху закон, внесен от назначения от него Министерски съвет и по-конкретно изготвения от неговия служебен министър на правосъдието законопроект по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), ние може да изпаднем в абсурдната ситуация реално да имаме от точки 1 до 20 в ЗСВ и после да имаме точка 23, а точка 21 и 22 да ги нямаме, смята Стоев. По думите му най-ранният момент, в който може да бъде обнародван законопроекта по ПВУ, е днес.
Миналата седмица депутатите разгледаха на второ четене законопроекта за изменение на НПК, свързан с механизма за разследване на главния прокурор. Тогава от "БСП за България" напуснаха дебата за промените.
Сега видяхте ли защо в петък не трябваше да го гледаме този законопроект, защо парламентарната група на БСП не беше в залата - защото знаеше, че това нещо ще се случи, заяви Георги Свиленски („БСП за България“). Той отбеляза, че министър Зарков е бил в парламента цял петък. Защо не го питахте какво има лошо в закона, че президентът отказва да го подпише, пита Свиленски. „Нали е безспорен законът, нали няма проблеми със закона. Хайде като е безспорен да си гледаме ЗСВ, пък президентът когато иска да го подписва, да не става отново парламентът заложник на подписа на президента", призова депутатът.
За днес е предвиден блиц контрол, в който по правило участват премиерът и вицепремиерите. Програмата включва и три часа редовен парламентарен контрол.