Purple Rain поема управлението на Дома на киното в следващите няколко месеца. Това съобщават от екипа на компанията, зад която седят Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев. Те участват в обявения от Съюза на българските филмови дейци (СБФД) конкурс за нов наемател на киното.
„Изненадата ни беше голяма, а времето изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Когато дългогодишен партньор реши да напусне, се светват всички червени лампи и сега трябва да се видят положителните и отрицателите страни на ситуацията. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, споделят тримата.
Преди няколко дни управляваната от Стефан Китанов-Кита (създател на „София филм фест“) фирма „Арт фест“, обяви, че след 30 години се оттегля от ангажимента си към салона.
„Дом на киното винаги е бил и ще остане културна институция, независимо от превратностите на времето. През последните повече от 30 години, СБФД винаги е отстоявал непоклатими критерии по отношение на репертоарната политика на Дом на киното. Ръководството на съюза беше изненадано от решението на „Арт фест“ и неговия директор Стефан Китанов да се оттегли от дългогодишното ни ползотворно сътрудничество. В тази ситуация управителният съвет на СБФД предприе незабавни действия и обяви процедура за намиране на нов партньор, който да продължи да развива Дом на киното като културно средище. С решение на Управителния съвет бе определен срок до 15 юли за избор на дългосрочен партньор“, се казва в позиция, изпратена от СБФД.
„Междувременно управителният съвет на СБФД предприе мерки за предотвратяване затварянето на киното в месеците юни и юли.  В резултат на общи усилия, киносалонът ще продължи своята дейност след кратко едноседмично прекъсване за профилактика. Популярният сред общността Cush.BAR няма да спира работа в нито един момент, за радост на всички свои почитатели. Ръководството на СБФД уверява, че след приключване на процедурата за избор на нов партньор, Дом на киното ще продължи да изпълнява и да надгражда своята цел, да се превърне в истински културен хъб, в традициите и съвременните тенденции на най-добрите европейски и световни практики“, се казва още в позицията на СБФД.
/ДД