Върховният административен съд отмени окончателно финансова корекция в размер на близо 1.5 милиона лева, наложена на „ВиК-Русе“ за една от обществените поръчки по изпълнението на водния цикъл. Управляващият орган на на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 година“ наложи корекции в размер на 5% по два договора за изграждане на канализация и ВиК мрежа в Средна кула и Долапите с изпълнител ДЗЗД „ВиК Русе 2020“ на стойност 8 193 448.95 лева без ДДС и с изпълнител ДЗЗД „ВиК Средна кула 2019“, на стойност 21 708 343.41 лева без ДДС. 
Основание за корекцията според Управляващия орган е поставеното от възложителя изискване изискуемият реализиран „минимален общ оборот“ на кандидатите да се прилага сумарно за стойността на двете обособени позиции, което се явявало ограничително, тъй като поставяло в по-неблагоприятно положение участниците, които желаят за участват за двете обособени позиции в сравнение с тези, които са подали оферта за една. Този аргумент бе отхвърлен през миналата година от Административния съд в Русе, а сега върховните магистрати постановяват същото на последна инстанция.
Както в оспорения административен акт, така и в касационната жалба, напълно непрецизно са смесени понятията „минимален общ оборот“ и „минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката“. Възложителят не е поставял изискване за минимален общ оборот както се твърди, като направеният извод в тази насока не съответства на реалната фактическа обстановка, гласи решението на съда.
Министерството на околната среда и водите трябва да заплати на „Водоснабдяване и канализация - Русе“ ООД сумата от 56 491.20 лева, представляващи разноски за касационна инстанция.