Около 1000 деца и ученици от страната ще участват в осмото издание на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“, който ще се състои в Шумен на 3 и 4 юни. Това съобщиха на пресконференция днес директорът на Средно училище Сава Доброплодни“ Албена Иванова-Неделчева и преподаватели в учебното заведение, което е организатор на културния форум. Съорганизатори са училищното му настоятелство и Музеен комплекс „Панчо Владигеров“ в града.
Право на участие в конкурса имат деца и младежи на възраст от пет до 19 години. Те ще се състезават в три основни раздела: „Музика“ (популярна, класическа и народна), „Визуални изкуства“ (изобразително изкуство и дигитална рисунка) и „Надиграване“. Участие тази година са заявили и множество възпитаници на детски градини, бе съобщено на пресконференцията. 
Официалното откриване на конкурса ще се състои на 3 юни, 11:00 ч. в двора на Средно училище „Сава Доброплодни“. На него ще бъдат представени шестте журиращи екипа в различните раздели и направления на културния форум. Певицата Йоанна Драгнева, която е и председател на журито в направление „Популярна музика“, ще даде началото на конкурса със специален ключ, изработен от преподавателя по изобразително изкуство в училището Дилян Абаджиев. Ще прозвучи и сигнала на конкурса, написан от бивши възпитаници на училището, след което ще бъдат наградени лауреатите в направленията „Изобразително изкуство“ и „Дигитална рисунка“. 
Награждаването на участниците в направление „Народна музика“, „Класическа музика“, „Популярна музика“ и в раздел „Надиграване“ ще се състои след приключване на конкурсните програми. Във всички раздели ще бъдат присъдени награда на кмета на Шумен, първа, втора, трета и поощрителни награди във всяка категория и възрастова група, както и специални награди - „Откритие на конкурса“, „Най - малък участник“, колективни и други награди, стана известно на пресконференцията.