Ваксиналното покритие срещу рак на маточната шийка е не повече от три процента. Това каза пред журналисти вирусологът проф. Радка Аргирова, член на Коалиция HPV. Коалицията е експертна, неправителствена, мултидисциплинарна и независима организация, обединяваща лекари и неправителствени организации.
Средно 43 жени на ден се диагностицират с рак на маточна шийка, показват данни от Националния статистически институт. Ваксината срещу човешки папиломен вирус е единствената, регистрирана срещу раково заболяване, каза още проф. Аргирова. Човешкият папиломен вирус е вирус, който причинява рак, като локализацията не е само на шийката на матката, посочи тя. Този вирус е ДНК-съдържащ вирус и се отличава от другите, затова на определена възраст на жените непременно трябва да се извърши цитонамазка, а при необходимост и други изследвания, допълни проф. Аргирова. 
Във ваксината срещу човешки папиломен вирус няма вирус, а има вирусоподобни частици, обясни проф. Аргирова и увери, че не се предполага или подозира каквато и да е намеса в генетичен аспект. По думите ѝ ваксината е безопасна. Ваксината е предназначена за момичета между 9 и 14-годишна възраст, а в някои държави ваксинират и момчета, допълни тя.
Представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски призова да се промени програмата за безплатно ваксиниране срещу вируса и в нея да се включи възможността за ваксиниране и на момчета. Целта е да се спре разпространението на вируса изобщо. Най-ефективната възраст за поставяне на ваксината е 9 – 14 г., включваща две доза. Ваксинирането на над 15-годишна възраст предвижда три дози, обясни той.
В България системно се проваля идеята и възможността за здравно образование в училищата, каза още той. По думите му в Плана за възстановяване и устойчивост е включено здравното и сексуално образование, което да бъде разработено от Министерството на образованието и науката,  съобразено с възрастта на децата.  
Проваляме се като общество и в създаването на груповия имунитет, каза още доц. Околийски и посочи, че Австралия е на път да изкорени заболяването, а в Румъния през последните три месеца са поставени близо 100 хиляди дози ваксина. В България единствената област, в която се осигурява лечение на всички нуждаещи се, е ХИВ/СПИН, но за сметка на това спря процесът по активно издирване на хората от рисковите групи, добави той. 
Препоръките на СЗО е ваксината срещу човешки папиломен вирус да се въведе в рутинната имунизационна програма, да се осигури адекватно проследяване на жените, които имат положителен скринингов тест като част от националната програма за скрининг, да се увеличи обхватът на скрининга, посочи доц. Околийски.  
В стратегията на СЗО за елиминиране на рака на маточната шийка е предвидено до 2030 г. 90 на сто от момичетата до 15-годишна възраст да са ваксинирани, 70 на сто от жените до 35-годишна възраст да се изследват, като повторно изследване трябва да се направи на 45-годишна възраст, 90 на сто от жените, диагностицирани с рак на маточната шийка, да се лекуват, посочи доц. Околийски. 
Друг сериозен проблем в България е антимикробната резистентност, посочи доц. Околийски и припомни, че по време на ковид пандемията страната ни е единствената, в която приемът на антибиотици се повиши с 30 процента.