Балетът „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев, с хореография и режисура на Сергей Бобров, ще има днес предпремиера на сцената на Варненската държавна опера. 
Това е гениална вечна музика и също както при Шекспир има и любов, и трагедия, и комедия, каза пред БТА хореографът. Той обаче залага в постановката си нотки от „комедия дел арте“ чрез трупата на Меркуцио, която иронизира и осмива както любовта на Ромео, така и други отношения на герои в действието. Това мое решение служи да подсили изострянето на конфликта във втората част на балета, която е по-силна, уточни Бобров и допълни, че тогава се променя настроението, което в първата част е по-весело и много динамично. Балетът постепенно се превръща в карнавал на смъртта, която се прекланя пред вечната любов, пред която всички сме прашинки, каза още режисьорът. 
Постановката на Бобров е нова версия, направена специално за Варна, но в нея той се опира на дългогодишния си опит в Болшой театър и с различни модерни школи. Няколко глинени скулптури от катедралата в Йорк в Англия са го вдъхновили за танцовата стилистика при клана Капулети. Визията на сценографията и костюмите е дело на Ася Стоименова.
Ролята на Жулиета в операта ще изпълняват три балерини - Анастасия Лебедик, Клер Мари Гилард Лестан и Мартина Префетто. Ромео е Марко Ди Салво, Тибалт - Пиер Гастон, Меркуцио - Павел Кирчев. Премиерата е планирана за 8 август в рамките на фестивала „Опера в Летния театър“ 2023.
Първата варненска постановка на балета „Ромео и Жулиета“ по музика на Сергей Прокофиев се е състояла през 1978 г. и е дело на Галина и Стефан Йорданови, припомнят от екипа на операта. Сергей Бобров, който е бил партньор на Мая Плисецкая, прави хореографска редакция през 2015 г. за първия международен балетен форум, иницииран от Държавна опера - Варна в памет на Мая Плисецкая.
Тази година „Ромео и Жулиета“ оживя на варненска сцена и в танцова версия на Сабрина Боско.