В Националния музей на египетската цивилизация бе тържествено отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, съобщиха от посолството ни в Кайро, Египет. 
Събитието бе организирано от Посолството на Република България в Кайро, съвместно с домакините от музея и Българското египтологическо общество, в сътрудничество с Българската национална телевизия.
По време на честването бе представен документалният филм на БНТ „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“, с участието на авторите на проекта на филма доц. д-р Теодор Леков, египтолог, преподавател в Нов български университет и директор на българската археологическа мисия в Луксор, Египет и Деница Такева, египтолог и председател на Българското египтологическо общество. 
Доц. д-р Леков запозна аудиторията с дейността на българската археологическа мисия в Египет и с концепцията на филма, представящ цялостно виждане за възприемането на света и космоса от древните египтяни.
В обръщението си посланик Деян Катрачев запозна гостите с просветителската и книжовна дейност на светите братя Кирил и Методий и техните ученици и подчерта заслугите на средновековната българска държава за съхранение и развитие на тяхното дело, като принос към културната история на Европа. Той изтъкна близките исторически връзки между България и Египет през вековете и отбеляза значителния потенциал за тяхното развитие и в условията на все по-усложнена международна среда.
Посланик Катрачев изтъкна отличното взаимодействие между научните институции на двете държави, като оцени високо постиженията и приноса на българската египтологическа школа и на българо-египетската археологическа мисия за развитието на сътрудничеството в научната област. 
За настроение допринесоха изтъкнати български и египетски музиканти и артисти - концерт-майсторът на оркестъра на операта в Кайро Цветелина Кръстева, египетската изпълнителка на арфа Манал Мохей Елдин и българската цигуларка, певица и актриса Емануела-Калчева Джайма заедно с египетското трио „Акордионела“.
Филмът „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ спечели в началото на месец май наградата в категория „Телевизионни програми“ на Международния фестивал за туристически филми в Анталия, Турция в надпревара измежду над 300 продукции от 39 държави.