Литературата трябва да бъде нещо персонално, лично да можеш да комуникираш с нея. Това каза Иво Тодоров на премиерата на новата си стихосбирка „Някой, когото някога си обичала“. Събитието се състоя тази вечер в Столичната библиотека.
„Винаги съм казвал, че в живота няма случайни неща, макар че не вярвам в случайността и в съдбата, но пък така се случва. И съм го казвал. Пак ще се цитирам, че животът е най-големият писател. Никой от нас не може да измисли нещо, което да бъде по-интересно от това, което животът ще ни поднесе. Исках да направя тази книга преди Великден. Великден е една седмица преди рождения ми ден, 23 април. Не успях за Великден, не успях за рождения ми ден. Казах си: „Когато се случи“. Случи се днес, 40-ият ден от Великден, Възнесение Христово, Спасовден. Така че може би няма наистина случайни неща“, разказа авторът.
Поезията трябва да се усеща от всеки, не да се разбира от всеки, каза по време на събитието Калин Терзийски. „Това са стихотворения за любов, прекрасни стихотворения за любов. И това, което ме удиви и ми направи чудесно впечатление, е, че той пише в мерена реч и тук-там се прокрадват истински Шекспирови сонети“, коментира Терзийски относно новата стихосбирка на Иво Тодоров.
По думите му, в литературата, когато се говори за любов, е изключително рисковано. „Да заореш в баналността говорейки за любов е най-лесното нещо. А особено като говориш римувано за любов, това вече е почти сигурно. Трябва да си наистина голям майстор или поне обладател на голяма дарба“, допълни Калин Терзийски.
Водещ на събитието бе Деляна Маринова-Джуджи. „Поезията на Иво е наистина онази връзка, която ни свързва нас, хората, с една божествена сила“, коментира тя.
Иво Тодоров е директор на дирекция „Дигитални програми” в Българското национално радио (БНР). Бил е програмен директор на БНР, а преди това – водещ на сутрешния блок на програма „Христо Ботев”. Работил е като репортер, водещ и продуцент на информационните програми в няколко частни радиостанции, като „Експрес“, „Дарик“ и „НЕТ“.
Журналистическата му кариера започва в студентското предаване “Ку-ку”, а след това и в Новините на БНТ. Бил е главен редактор на предавания в още няколко телевизии.
Завършил е Българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски, както и специалностите „Журналистика“ и „Теория и история на дипломацията“.
Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Има издадени 11 книги - художествена литература.