Д-р Светлана Караджова е завършила медицина в МУ- Варна и 6 години по-късно, отново там, придобива специализация по физикална и рехабилитационна медицина. От миналата година е част от семейството на Университетска болница „Канев“ като началник на отделение „Физикална и рехабилитационна медицина“.

- Д-р Караджова, на пациенти с какви заболявания помага физикалната и  рехабилитационна медицина?
- Тя е всеобхватна и играе важна роля както в профилактиката на заболяванията, така и в ранния етап и продължителното и поддържащо лечение. Реално всички заболявания подлежат и имат необходимост от рехабилитация. Физикалното лечение и рехабилитацията са необходими при пациенти с всякакви заболявания - ортопедични, неврологични, ревматологични, сърдечносъдови, детски, травматични увреждания и други. 
- Какви са възможностите на отделението, което ръководите и какви методи на лечение и рехабилитация прилагате?
- От няколко месеца пациентите на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина имат възможността да се лекуват с
последно поколение апаратура при лечението на болката в гърба и ставите
Разпологаме с лазерен апарат от ново поколение - MLS (Multiwave Locked System) на водещата италианска фирма АSA. Благодарение на неговите възможности се преодоляват ограниченията на традиционната лазерна терапия, като се комбинират в едно предимствата на ниската и високата мощност на лазерното лъчение чрез патентован „Нов Качествен Импулс“.
Импулсът MLS се основава на две комбинирани и синхронизирани емисии: едната има същата мощност като лазерна терапия с ниско ниво, докато другата има типичните характеристики на висока мощност. Именно тази комбинация и синхронизирането в един импулс на специфичните непрекъснати и импулсни емисии засилва ефектa върху триадата възпаление-оток-болка, които са най-честите оплаквания, свързани с патологията на опорно-двигателния апарат. Благодарение на лазерната терапия от ново поколение пациентите ни ще могат да преодолеят острата фаза на заболяването си бързо и трайно. Благодарение на своето аналгетично и противовъзпалително действие, този апарат е първи избор за управление на болката. Той ни позволява да предоставим на нашите пациенти ефективно лечение, което няма странични ефекти.
От няколко месеца  пациентите на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина имат възможността да се лекуват и с
последно поколение апарат за функционална магнитна стимулация, който е без аналог в областта си
Той въздейства чрез различни по големина апликатори и терапевтичен стол с два индуктора. Терапевтичната процедура е семпла и от пациента не се изисква специална подготовка. Докато трае процедурата, пациентът просто седи на стола и единственото, което усеща, е леко почукване и натиск в третираната област. Тази терапия има доказано бърз ефект при болки в мускулите и ставите, скованост, ограничен обем на движенията, при гонартроза, коксартроза, дископатия, дискова херния, плексит, радикулит, епикондилит, плантарен фасциит и много други. Апаратът може да се прилага и при специфични състояния, като незадържане на урина, полови смущения и хронични възпаления в малкия таз.
Можем да се похвалим и с обновеният сектор по хидротерапия
Той дава още една възможност за нашите пациенти да получат комплексно лечение. Хидромасажът на горни и долни крайници е част от рехабилитационната програма на пациентите след фрактури в областта на китката и глезена, при нарушена сетивност, повишен мускулен тонус, парези и парализи от различен произход.
- Пациенти с какви заболявания и проблеми могат да се лекуват във вашето отделение?
- В отделението се приемат пациенти за стационарна рехабилитация с хронични болести на опорно-двигателния апарат - артрити, артрози; състояния след счупвания, след смяна на стави, след травми на мускули и сухожилия, както и пациенти със заболявания на централната и периферната нервна система. При нас пациентите с поставена диагноза детска церебрална парализа /ДЦП/ имат право на рехабилитация няколко пъти в годината по 10 дни
- Към отделението бе разкрит и кабинет за доболнична помощ. Към него пациентите могат да бъдат насочвани с талон за консултация, както от личните лекари, така и от медицински специалисти от различни области, включително ушно-носно-гърлени болести, акушерство и гинекология, ортопедия и травматология, неврология, ревматология и др. Записването става на телефон 0878143032.
- С кои отделения работите в колаборация?
- Отделението работи в тясна колаборация с другите водещи отделения и клиники в болницата, като клиниката по ортопедия и травматология, отделенията по обща и съдова неврология, съдова хирургия, неврохирургия, като приема пациенти за ранна рехабилитация, непосредствено след острия стадий на заболяването.
- Кога трябва да се започне рехабилитацията? 
- Ранното раздвижване под медицински контрол е ключов момент за преодоляване на последиците от заболяването, за предпазване от усложнения и е гаранция за по-бързо и качествено възстановяване, като
основната ни цел е постигането на по-добро качество на живот
Пациентите ни приемат физиотерапевтичното лечение с голяма надежда. Процесът на рехабилитация често продължава цял живот. Голяма част от заболяванията на опорно-двигателния апарат и ставите имат хроничен характер и една от задачите, които си поставя екипът, е да въоръжим нашите пациенти с простички, но ефективни неща, които могат да правят вкъщи, за да се предпазят от усложнения, да намалят приема на медикаменти, да се радват на активен и радостен живот възможно по-дълго.
- Пациентите разбират ли смисъла на рехабилитацията?
- Основен принцип в рехабилитацията е активното участие на пациента. В отделението по физикална и рехабилитационна медицина изградихме сектор по игро и арт терапия. В него
нашите пациенти имат възможност да общуват и да се забавляват, като едновременно с това тренират финната си моторика и менталните си способности
чрез различни занимания, като плетене, рисуване, настолни игри. Библиотеката към отделението разполага със забавни и образователни четива на различни теми. Направихме всичко това за нашите пациенти, защото опитът ни показва, че доброто отношение и доброто настроение, грижата за психоемционалния тонус на болните са тази част от цялостния лечебно- възстановителен процес, който понякога може да направи чудеса. 
В нашето отделение имаме печелившата комбинация от физиотерапевтична апаратура от последно поколение с опита на рехабилитатори и кинезитерапевти, които са с над 20 годишен стаж. Това ни позволява да постигаме добър лечебен резултат и трайна промяна в качеството на живот за пациентите и техните семейства. От друга страна, включването в екипа на млади колеги със свеж поглед към най-новите тенденции в кинезитерапията и рехабилитацията гарантират растеж и развитие на  отделението.

Силвия ДИМИТРОВА