Проект на градските активисти от фондация „Колективът“ за втора поредна година отива на финал на престижните европейски награди на инициативата „Нов европейски Баухаус на Европейската комисия“. Отличието е за проекта „Danube Design Lab“, който даде възможност на ученици от професионалните гимназии в Русе да се превърнат в социални предприемачи, като реализират идеите си за града. Младите хора използваха своите дизайнерски и строителни умения, за да съживят запустял терен на речния бряг и така през лятото на 2022 г. беше построена архитектурна намеса на дунавския кей в Русе. Този месец проектът пребори над 1450 кандидатури от цяла Европа и отива на финал на европейските награди.
Фондация „Колективът“ работи за по-красиви и зелени градове и обединява около градски каузи граждани, творци, бизнеси и институции. В рамките на дългосрочната им инициатива „Реките на Русе“ през миналата година тя организира работилниците по дизайн,  в които учениците развиха практическите си умения и си съдействаха с представители на Община Русе, за да осъществят идеите си. По дизайн, изготвен от учениците с менторството на експерти, „Колективът“ и доброволци построиха ново обществено пространство, където цяло лято се провеждаше програма с изкуство, музика и спорт и се събираха хиляди души. Така младежите получиха и най-голямото удовлетворение от работата си - да променят града си към по-добро.  
Инициативата в Русе е част от програмата „Реките на града“ на „Колективът“, която вече организира акции и временни трансформации и в София, Русе, Габрово, Велико Търново и други български градове.
За българския претендент за наградите на публиката на „Нов европейски Баухаус“ може да гласувате и днес в интернет на адрес https://prizes.new-european-bauhaus.eu/