Четвърта година продължава разследването на кражбата на поне 27 тона медна жица, останали след подмяната на тролейбусната контактна мрежа през 2015 г. Липсата бе разкрита през 2019 г. и тогава сигнали до прокуратурата бяха подадени от кмета Пламен Стоилов и от общински съветници от БСП. Резултати от тази проверка обаче изглежда няма и досега, въпреки че тя продължава, става ясно от отговор на Община Русе на въпрос на участващия във всяка сесия в качеството си на гражданин Мариян Димитров.     

Рехабилитация на тролейбусна инфраструктура, стълбове, контактна мрежа по проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“ през 2015 г. Колко метал свален от стълбовете е откраднат така и не стана ясно, тъй като сигналът на Пламен Стоилов до прокуратурата беше за 27 тона мед, а според съветниците от БСП става въпрос за близо 50 тона на стойност 500 хил. лева. От 2019 г. досега обаче медта поскъпна с над 50 на сто, така че финансовият размер на щетата се увеличава.
Заради продължаващото разследване Общината не може да се разпорежда с останалото количество метал - 26 460 кг мед и 7640 кг стрелки, изолатори и кръстовки, в които има желязо, месинг и мед. Те са веществени доказателства по досъдебното производство и в Община Русе не е получено прокурорско постановление за разпореждане с тях. Демонтираните елементи от въздушно-контактната тролейбусна мрежа все още се съхраняват в склад на частна фирма, за което местният бюджет плаща наем.