Проф. д-р Румен Младенов бе избран за втори мандат за периода 2023-2027 г. за ректор на Пловдивския университет (ПУ) "Паисий Хилендарски", съобщиха от висшето училище. Той бе сред тримата кандидати за заемане на поста и получи 355 гласа по време на гласуването. Общото събрание на университета започна своята работа днес следобед с регистрирани 457 делегати от общо 525 членове с право на глас. 
Определям първата си кандидатура през 2019 г. като наивно-доверчива, а сега – като осъзнато смела, заяви преди вота пред Общото събрание проф. д-р Румен Младенов. Като акцент в предизборната си програма той изтъкна три основни цели – да продължи да работи за развитие на научната дейност в посока реализация на резултатите от научните изследвания и комерсиализация на продуктите, получени от тази дейност, да се създадат механизми за привличане и задържане на млади преподаватели, както и да се поемат обществени ангажименти с национална значимост.
Румен Младенов е професор в професионално направление „Биологически науки“. Преподавател е по ботаника, систематика на растенията и микология в ПУ „Паисий Хилендарски“, по фармацевтична ботаника в Медицинския колеж и Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Пловдив. Изследванията му са в областта на алгологията, токсикологията и фитохимията. Има над 120 публикации в наши и международни списания, автор е на ръководства и учебници. Освен като ректор на второто по големина висше училище в България, Младенов четири години е бил ръководител на катедра, също толкова - заместник-декан, осем години – декан на Биологическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“, както и 20 години – член на Академичния съвет на университета.
Преди вота за ректор с болшинство от 420 гласа Общото събрание избра доц. д-р Мария Стоянова за председател на Общото събрание за следващите четири години. Гласувалите за заместник-председател проф. д.м.н. Манчо Манев, са 429 делегати.
В надпреварата за поста ректор на университета участваха доц. д-р Теодора Филипова, преподавател в Юридическия факултет и доц. д-р Атанас Владиков от Факултета по икономически и социални науки.