„Написах тази книга по няколко причини. Едната беше да накарам по някакъв начин родителите да казват на децата какъв е бил животът по неизбежност, защото ако децата им, които ще градят оттук нататък нашето общество, не знаят какво значи живот по неизбежност, рискуват да го повтарят. Толкова е лесно повтарянето на лошото, че просто ние понякога не можем да си го представим. То е на секунда, на една крачка от нас“. Това каза проф. Кирил Топалов на представянето на мемоарния си роман „Живот по неизбежност“ в Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ тази вечер. Със събитието авторът отбеляза и своята 80-ата годишнина.
Той коментира, че другата причина да напише книгата е желанието му да се изповяда в любов на СУ. „Всичко, каквото и да кажа за нашия университет, ще бъде малко. Знайте, че няма по-голямо нещо от Софийския университет. Казвал съм го в тази зала. Помня веднъж трябваше да произнеса слово за празника на светите братя Кирил и Методий и по един друг повод… Винаги го казвам и винаги ще го казвам. Знайте, вие, които сте били наши студенти и които сте сега преподаватели, че най-големият шанс в живота ви е Софийският университет“, каза проф. Топалов.
„Дълги години Кирил Топалов беше един от уважаваните и обичани преподаватели в Софийския университет. През тези години той стана автор и на поредица от стойностни научни изследвания. Не се ограничи обаче само с това“, каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков в поздравителния си адрес към автора. През цялото време той се изявяваше на няколко различни литературни поприща и от моето поколение едва ли има човек да не е чел някоя негова книга или гледал филми по негови книги и сценарии, допълни той.
Според проф. Герджиков „Живот по неизбежност“ е книга, която е увлекателна. „Тя започва от България, минава през Гърция и стига до Италия. Започва от филологията, минава през дипломацията и стига до политиката и политиците. Не е четиво, което можете да оставите лесно. Много от имената вътре са ви познати и любопитни“, посочи той. Освен любим наш преподавател, изследовател, писател и дипломат, на първо място проф. Топалов винаги е бил и остана почтен човек, каза още ректорът на СУ.
Аз съм негова студентка и като много други студенти мога да потвърдя, че той беше един от най-любимите ни преподаватели, каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която поздрави проф. Топалов за неговата 80-а годишнина. „Книгата го представя в различните му роли, но искам да припомня, че проф. Топалов дава и продължава да дава много на града си“, коментира тя.
„Истинските духовни учители като проф. Топалов остават завинаги в сърцата на онези, които са работили с тях и са имали щастието да черпят от техния опит и пример“, посочи деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев. Проф. Топалов ни показва как разумът и емоциите, чувствителността и аналитичният ум могат да се съчетаят в една личност и тя да се разгърне в различни посоки, каза той.
„Кирил Топалов става част от Софийския университет по време, когато във всекидневното говорене Софийският университет в своята единственост е само Университетът“, коментира проф. Николай Чернокожев. По думите му проф. Топалов е един от най-значимите изследователи на Българското възраждане. Проф. Чернокожев допълни, че високият академичен авторитет на Кирил Топалов се е наложил с научни трудове, които оставят следи и отварят нови парадигми. Той разказа още, че е подготвен сборник „Хоризонтите на словото“, в който е включена максимално пълна библиография на всички трудове на проф. Топалов. Премиерата на книгата е предвидена за есента.
„Кирил Топалов е създател на едно огромно по обем и значимост писателско творчество, което ни вълнува през всичките тези години от дебюта му със станалия толкова популярен и преиздаван многократно роман от 1976 г. „Бягай… обичам те“. Каквито и мисии да е поемал проф. Топалов през десетилетията, където и да се озовавал по света, той всъщност никога не се е отделял от университета. Винаги е бил тук със своите колеги и приятели“, каза проф. Михаил Неделчев. Според него в новата си книга авторът разказва весело, забавно, самоиронично, без себеизтъкване и фалшиво големеене.
Актьорът Михаил Петров също участва в събитието, като прочете откъс от „Живот по неизбежност“.
Кирил Топалов е роден през 1943 г. в София. Професор е по литература в СУ „Св. Климент Охридски“, във френски и гръцки университети. Бил е директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, посланик в Гърция, Ватикана и Малтийския орден. Почетен гражданин е на Атина и София. Автор е на научни изследвания, на четири книги с разкази и на 11 романа. Някои от тях са филмирани – „Бъди благословена“, „Не се сърди, Човече“, „Бягай... Обичам те“. Автор е на 19 пиеси, поставяни на български и чуждестранни сцени.