Пред завършване е мащабният проект за създаването на единна интегрирана географска информационна система за нуждите на граждани и всички заинтересовани. Тя представлява ГИС портал с интерактивни тематични карти, съдържащи слоеве с актуални пространствени данни за общината от различните сфери на обществения живот - икономика, култура, комунални дейности, строителство, екология, туризъм и др.           

Системата е абсолютно безплатна, достъпът до нея е свободен на адрес https://gis.obshtinaruse.bg/. В нея всеки ще може да прави редица справки, което би спестило на гражданите и администрацията средства и време.
Към момента са напълно готови осем от планираните 24 слоя - Екологичен кадастър, Одобрени кандидати по програма LIFE, Автомати за зареждане на карти и електронни информационни табла, Велоалеи, Таксиметрови стоянки, Училища и детски градини, Лечебни заведения, ясли и пунктове за детска кухня и социални услуги.
Особен интерес за русенци вероятно ще представлява картата на извършваните в момента ремонти по уличната мрежа - на първо време само тези на Общината, към които обаче ще се добавят аварийните дейности на „ВиК“ и „Топлофикация Русе“. Занапред при разкопаване на улиците заради аварии те ще ще трябва да асфалтират пътя от кръстовище до кръстовище, каза кметът Пенчо Милков.
За бизнеса най-интересната част в новата информационна система вероятно ще е картата на общинските обекти, които се дават под наем. Очаква се тя да е готова до края на месеца. Вкарани са към 60% от данните за общинската собственост, които представляват много сериозен обем информация. Тази карта обаче ще позволява да се види местоположението на всеки общински имот, срокът, за който е отдаден, така че всеки да е наясно кога този обект ще излезе отново на пазара.
Системата непрекъснато ще се допълва и развива, като гражданите могат да предлагат в нея да се вкарат и други карти, които биха били полезни за тях. Предвижда се и внедряването на приложение, с което гражданите да изпращат в реално време пространствено реферирани сигнали за поддръжка и аварии в обкръжаващата ги среда. Това би скъсило времето за реакция на общинската администрация и нейните служители за разрешаването на казуси като отворена шахта, счупено кошче за боклук и др.
Най-сериозно предизвикателство за администрацията ще бъде поддържането на данните актуални. Към момента с тази дейност покрай другата си работа се занимават двадесетина общински служители. 
ГИС порталът е изработен за една година предимно от общинските специалисти с помощта на няколко външни експерти. За цялата система инвестицията е от порядъка на скромните 30 хиляди лева.