По 25 години при първоначален строг режим затвор даде Окръжният съд в Русе на 51-годишния Гарабед Веринян и 57-годишния Михаил Михов за убийството на Еранухи Пехливанян, които призна за виновни и по трите обвинения – отвличане, грабеж и умишлено убийство с цел прикриване на първите две престъпления. За убийството двамата получиха по 20 години затвор, за отвличането -по 15 години, а за грабежа на 65 000 лв. - по 12 години. Наказанието бе групирано и така общата присъда е 25 години. Съдът уважи и исковете на семейството, като присъди подсъдимите да платят солидарно по 250 000 лв. на съпруга и на сина на жертвата и 100 000 лв. на сестра й.
Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд. 
Адвокатите на Веринян и Михов ще се възползват от тази възможност, обвинението все още няма твърде решение.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев каза, че е доволен, че съдът е признал и двамата подсъдими за виновни по всички обвинения.
„Ще обмислим възможността дали да протестираме тази присъда. Законът дава възможност да се избере по вид наказание - лишаване от свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна. Ние поискахме по-тежкото наказание, но съдът реши друго“, каза прокурор Георгиев. 
Седем часа продължи заседанието на съда по делото за убийството на русенската собственичка на аптеки Еранухи Пехливанян. Тя бе отвлечена на 11 януари след работа, след което бе ограбена и убита, а части от тялото й бяха открити в река Русенски Лом.
Близо два часа бе пледоарията на окръжния прокурор Георги Георгиев, който подробно разказа как се стигнало до разкриване на престъплението.
Еранухи Пехливанян изчезва на 11 януари 2022 г. след работа, а след ареста на подсъдимите е станало ясно, че е била убита още същата вечер.
Рано сутринта на 11 януари семейството й е заминало на почивка и от вечерта на същия ден няма връзка с нея. На 14 януари съпругът е подал сигнал в полицията и е започнало разследване. Оглед в жилището е показал, че има разместени столове в кухнята, а след отварянето на касата, която обаче не е била разбита, е установена липсата на 45 000 лв. в различни валути.
Странична камера около жилището е заснела два мъжки силуета и жената, която се е движила специфично с ръце отпред
– по-късно става ясно, че са били вързани със свински опашки. Проверка на придвижването на Ери Пехливанян е установила, че си е тръгнала от офиса в 18.50 ч с 20 000 лв. в брой.  В близост до паркинга на НАП е открита и колата й, паркирана неправилно и пречеща на движението.
Проверка на камерите от паркинга на НАП до мястото е показала, че жената не е завила по обичайния си маршрут, а веднага след нея се е движил друг автомобил „Ситроен Берлинго“. При проследяването му по камерите в града се е видяло, че той стига до жилището на жената. Автомобилът е бил регистриран на търговец от Мартен, който е криминално проявен. Той не е бил задържан, а само наблюдаван, за да се установи дали има връзка с отвличането.
Проверките на мобилния оператор са показали, че Ери за последно е била в района на бул.“Трети март“ около завод „Зита“. Вечерта е имало регистрирани само два телефонни разговора, и двата до съпруга й. Второто обаждане, което е ключово за разследването, е било само 14 секунди.
Последвала е проверка на камерите по бул. „Трети март“ в нощните часове и в района е бил установен лек автомобил „Сузуки“, собственост на съпругата на Гарабед Веринян. А по оперативна информация е станало ясно, че собственикът на ситроена от Мартен го е дал за ползване на арменец от Русе.
Така разследващите са се насочили към Гарабед Веринян и са 
поставили него и автомобилите под наблюдение
То е показало, че мъжът погасява активно просрочени кредити, взети от жена му. Започвали да следят движението му, а според поисканата справка от мобилния оператор се установило, че от 11 януари следобед в продължение на два дни телефонът му е бил изключен. Последният разговор е бил с Михаил Михов, а след включването на телефона отново е разговарял с него. Проверката на телефона на Михов е показала същото - и неговият апарат е бил изключен на 11 януари следобед. До този момент разследващите не са имали никаква информация на Михов.
До задържането на Гарабед Веринян се стигнало поради една случайност. Наблюдението му е продължавало, като на 17 януари екипът се е намирал на бензиностанция в близост до дома му. Намеренията са били само да го следят, за да ги отведе до Ери, за която са се надявали, че само е отвлечена и е жива. Гарабед обаче отишъл да си купи цигари от въпросната бензиностанция и се наложило да го арестуват, преди да се е усетил, че го следят. В момента на ареста са последвали многократни позвънявания на телефона му от Михаил Михов, за който впоследствие става ясно, че е имал среща с Гарабед, за да пътуват Михов да си купи кола. Разследващите решили да задържат и него, а при личния обиск намерили да носи около 7000 лв. Обяснението било, че парите са му дадени от приятел, тъй като самият той не работи.
За да разберат дали Еранухи Пехливанян е жива, към екипа разследващи са били включени и психолози. В резултат на 18 януари сутринта 
Гарабед пръв е започнал да говори какво се е случило
и е станало ясно, че жената не е жива. След разпит пред съдия той е отвел органите на реда до мястото, където Ери е била убита на 11 януари вечерта. По думите му Михаил е имал намерение да я отвлече и ограби, за да се снабди с пари, но после се е притеснил да не го разпознаят и е удушил жената. Разказал още, че на следващия ден тялото е било откарано в къщата на тъста на Михаил в Божичен, за да се отърват от него, и са изхвърлили останките в река Русенски Лом. Завел е разследващите на мястото, където действително са били открити част от останките.
Михаил Михов също е решил да разкаже своята версия, която се различава от тази на Гарабед по отношение на извършителя на убийството. Според прокуратурата тя е по-близка до това, което се е случило наистина.
Обвинението смята, че отвличането и грабежът са били планирани отдавна и са били добре подготвени. Михаил Михов още в края на ноември 2021 г. се е срещнал с приятел, който се занимава със системи за видеонаблюдение, за да го разпита подробно за тях. Ден след убийството отново го е потърсил, като му е дал 3000 лв. за „направената услуга“ и му е оставил полицейската униформа, с която е отвлякъл Ери Пехливанян. При обиска в дома на Гарабед са били намерени чанта, донесена от Михов, в която е имало свински опашки, диазепам и спринцовки. Преди това Гарабед често се е срещал с арменци от квартала, чиито домове имали видимост към дома на семейство Пехливанян.
Когато разбрал, че семейството заминава на почивка, с Михов са решили да действат
Историята е известна – Михов се представя за полицай с униформа и маска на лицето, качва се при жената уж за проверка, малко след това я кара да се качи в колата на Гарабед, където й връзват ръцете. Вземат оборота от 20 000 лв., тя им казва, че има още пари вкъщи, и отиват дотам, за да им даде още 45 000 лв. от касата. Когато я връщат към автомобила й, изведнъж се притесняват, че може да ги е разпознала и се произнася фразата „Трябва да я махнем“ - да я убият. Откарват я под двата моста след бул. „Трети март“ и посягат на живота й.
Според прокуратурата притеснението, че може да бъде разпознат, е на Гарабед. Когато отново потеглят с колата, Ери е разбрала, че нещата са се усложнили. Тя на няколко пъти е предложила да се обадят на мъжа й, който има пари и ще плати да я пуснат. Когато отиват на пустото място под мостовете, обвинението сочи, че Гарабед е започнал да я души. В този момент двамата подсъдими видели, че смарт часовникът й свети и се чува сигнал „свободно“ - това е въпросното второ обаждане до съпруга й от 14 секунди. Михаил е реагирал веднага и е опитал да свали и счупи часовника й. През това време Гарабед вади въже и умъртвява жертвата. 
Действията им показват, че и двамата са участвали в извършването на престъплението, макар че всеки обвинява другия
Според държавното обвинение психологичната и психиатричната експертиза са много интересни – Михаил Михов действа хладнокръвно, организирано, доминира психологически, докато Гарабед Веринян има садистични наклонности, импулсивен е и доминира физически. Двамата са посегнали на живота на една жена заради користен мотив - да живеят по-добре, без да работят. Михаил Михов преди години е бил осъден като служител на митницата на 8 години затвор, като е бил освободен предсрочно. Двамата бяха определени от прокуратурата като опасен престъпен тандем, за който няма нищо свято, предвид гаврата с тялото на жертвата, което е хладнокръвно разчленено. 
Затова прокуратурата поиска най-тежкото наказание за убийството - доживотен затвор без право на замяна.
Същото поискаха и двамата частни обвинители, които представляваха съпруга и сина и сестрата на Ери Пехливанян. Според адвокат Венцислав Великов престъпленията показват жестокост и безпощадност, корист и бруталност, а у подсъдимите липсва чувство на вина. На всички членове на семейството са причинени душевни страдания, които трудно ще бъдат заличени. Мечтите им са били разбити заради убийство, извършено жестоко и отличаващо се със своето безсмислие. И благодари от името на семейството на полицията и прокуратурата за изключително бързите действия - разкриване на престъплението само за три дни.
Защитникът на Гарабед Веринян - адвокат Тервел Раев, заяви, че няма доказателство за авторството на убийството освен обясненията на двамата подсъдими. Според него в обвинителния акт има множество неясноти. Той припомни, че Гарабед до момента не е имал нито едно правонарушение. По думите му той действително е участвал в отвличането, карал е колата, но няма доказателства за участието му в грабежа и убийството.
Самият Гарабед в своя защита заяви, че съжалява много за всичко и
признава за отвличането, но не и за грабежа и убийството
Обясни, че цял живот е помагал на хората, от 30 години е кръводарител, винаги е бил отговорен и никога не е бил агресивен.
Защитникът на Михаил Михов - адвокат Емил Тодоров, постави въпроса чия е била идеята да се ограби Еранухи Пехливанян. И изтъкна, че Михаил, за разлика от Гарабед, не имал никакви отношения с нея и семейството й. Гарабед е предложил да я отвлекат и ограбят, за да решат паричните си проблеми. Двамата заедно са действали, като безспорно е само отвличането. Грабежът на парите от дома й не е бил планиран, а колкото до разпознаването, Михаил е нямало как да бъде идентифициран от жената и не се е чувствал заплашен. Когато е изречена фразата „да я махнем“, той е смятал, че ще я изоставят някъде на безлюдно място, а не че ще я убият. Когато Гарабед е започнал да я души, 
Михаил не е искал да му помогне, а да махне часовника
Според защитника няма доказателства, че той е участвал или е съучастник в убийството. Няма и доказателства да е проявявал изключителна жестокост. Затова поиска наказанието да бъде лишаване от свобода, а не доживотен затвор.
Пред съда Михаил Михов разказа за трудовия си път, за заболяванията си и че последните две години е бил издържан от жена си. Бил е притискан от Гарабед да направят нещо, защото са нямали пари. И заяви, че не е убиец.
И двамата подсъдими заявиха, че се признават за виновни в отвличане и грабеж, но не и в убийство.