Ако трите ЕРП-та не си платят до края на деня, утре ДКЕВР ще заседава и ще вземе решение. Едно от действията ни, което можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз.

Това заяви председателят на ДКЕВР Боян Боев.

Издадени са наказателни постановления на двете дружества EVN и Енерго-про. Те вече са глобени с по един милион лева. В процес е и издаването на наказателно постановление, с което ще бъде глобена и ЧЕЗ. Очаква се това да стане до края на седмицата, заяви председателят на ДКЕВР.

ЕРП-та, както всички участници на пазара, следва да спазват законите, категоричен бе Боев. Прихващанията им, в случая, което беше тема на разговори с нас, са незаконосъобразни. Тези прихващания, които са незаконосъобразни до момента вървят, по информация на НЕК, от порядъка на 318 млн. лв., посочи той.

В чл. 35 в Закона за енергетиката е записано, че: има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, те трябва да бъдат предявени пред ДКЕВР. Тези разходи, които ЕРП-та предявяват или прихващат, грубо казано, незаконосъобразно, са защото така са решили. Тези разходи, каквито и да са, колкото и да са, трябва да се представят пред ДКЕВР, трябва да са отчетени тази разходи. В случая периодът, в които са отчетени тези разходи или които предявяват ЕРП-та са от юли 2012 г. до юли 2013 г., каза Боян Боев и подчерта, че ЕРП-та трябва да си ги предявят по установения ред.

Това е редът в едно със заявлението на дружеството, който срок изтича на 31 март, това е по закон. Те могат да направят своето заявление. Такъв е редът. След като ги предявят ние следва да ги анализираме и ако тези разходи наистина са отчетени, ние трябва да видим как ще рефлектират върху крайната цена на тока. Но първо трябва да направим обстоен анализ.

Боев поясни, че ЕРП-та са поискали заявленията си миналата година за период, който не е изтекъл и не са отчетени всички разходи. Сега е моментът да предявят, а не към 1 август. Дружествата е трябвало в едно със заявлението си да представят пред комисията отчетени разходи.

Моделът и начинът на разплащане на разходите за зелена енергия между двете дружества са регламентирани, докато този прихващания от тях са нерегламентирани. Така Боян Боев коментира това, че НЕК дължи пари на ЕРП-та за зелена енергия.