През годините конкурсът “Царица Роза”в Казанлък се променя и надгражда, но винаги поставя началото на програмата на Празника на розата, а за казанлъчани това не е просто конкурс за красота, а атрактивен, фееричен и красив спектакъл, който те очакват цяла година. Това каза в интервю за БТА Сребра Касева, началник кабинет на кмета в Община Казанлък и организатор на голяма част от събитията в културния календар на града. Тя напомни, че днес ще бъде избрана 55-ата Царица Роза, а конкурсът-спектакъл ще постави началото на разнообразната юбилейна програма на 120-я Празник на розата в Казанлък.  Тя разказа част от историята на конкурса, който наблюдава и реализира вече повече от 20 години. 
Първата Царица Роза, наречена тогава “Мис Роза”, е абитуриентката Стефка Таралежкова, която е избрана без специална церемония през 1960 година, разказа Касева. През 1968 година се взима решение Царица Роза да бъде избирана всяка година. Тогава е и официалният избор на първата царица на Казанлък, която е Радка Дерелиева. По данни от държавния Архив и архива на Общинска библиотека “Искра” през 1971 година с решение на Министерския съвет Празникът на розата в Казанлък е обявен за национален, а символичното значение на Царица Роза за популяризирането на града нараства, посочи още Сребра Касева. 
В отделните периоди конкурсът се провежда по различен начин, а с времето той става все по-пищен. През 70-те и 80-те години на миналия век Балът на розата се състои през май след абитуриентските вечери, а Царица Роза се избира сред предварително подбрани момичета по предложение на училищните комсомолски организации. През 1997 година правата за конкурса са дадени на Фондация “Българска роза”. 
Доста нововъведения има през 2012 година, когато кандидатките се включват в каузата на кмета Галина Стоянова “В името на розата” и помагат за изнасянето на експонати от влажното мазе на стария Музей на розата в новоизградения такъв в парк “Розариум”. Тогава са изработени първите критерии и регламент за конкурса и освен външния вид, важни изисквания стават интелектът, поведението, комуникативността и артистичността на кандидатките, а за подготовката им се организират репетиции с професионални хореографи. През 2012 година, по идея на Стоянова, Празникът на розата прераства в двумесечен фестивал, а правата върху организацията на конкурса се връщат от Фондация “Българска роза” на Община Казанлък. През 2014 година е учредена едногодишна стипендия за Царица Роза, а през 2015 година избраницата за пръв път участва в туристическото изложение “Ваканция Спа Експо”, където Община Казанлък печели голямата награда в категория “Празници, обичаи, традиции и туризъм”, разказа Сребра Касева. 
Конкурсът е предшестван от програмата “Пътят към короната”, в рамките на която претендентките участват в културни събития и се запознават с историята на града, имат обучение по протокол и етикет, обясни тя. “Постепенно имиджът на конкурса се издигна все повече и всяка година имаше по-голям брой желаещи да участват, а организацията се превърна в незабравимо преживяване за момичетата”, посочи Касева. Тя допълни, че традиционно в журито участва японският посланик, защото на награждаването подарява на новоизбраната Царица билет до побратимения на Казанлък град Фукуяма. Касева подчерта, че журито на конкурса се избира непосредствено преди събитието, а никой от членовете не знае кои са останалите и изборът е винаги безпристрастен.
През 2017 година акцент в конкурса е включването на претендентките за короната в засаждането на седем хиляди рози в навечерието на празника. Тогава започва и прякото излъчване на спектакъла, а по време на дефилетата музикалният фон за пръв път е на живо. По повод 50-ата годишнина на конкурса през 2018 година се подготвя печатното издание „Проучване и популяризиране на Царица Роза – 50-годишен юбилей“, реализирано по проект към Национален фонд „Култура“ и съфинансирано от Община Казанлък. 50-ата Царица Роза е избрана от почти 70 бивши царици и подгласнички, които журират заедно. 
Ограниченията по време на пандемията от COVID - 19 не спират конкурса, но през 2020 година казанлъчани избират своята царица виртуално чрез гласуване в специален сайт. През следващата година журито в конкурса е изцяло международно, а церемонията се провежда в пространствата на Художествената галерия и на Исторически музей “Искра”, разказа Сребра Касева. 
Тя отбеляза още, че Празникът на розата в Казанлък е патентован през 2021 година след дългогодишни усилия на кмета Галина Стоянова да защити репутацията на традицията, с която всички казанлъчани се гордеят. 
През 2022 година желаещите да се включат в надпреварата за короната на Царица Роза са 26, а тази година за престижното отличие се състезават 23 абитуриентки от Казанлък. Тази вечер победителката ще бъде избрана по време на пищен спектакъл в Дома на културата “Арсенал”, а поради огромния интерес към конкурса всички желаещи ще имат възможност да го гледат на живо на голям екран на централния площад “Севтополис”, напомни Сребра Касева. Друго ново в 55-ото издание на конкурса е представянето на Царица Роза на площада, което ще се състои непосредствено след спектакъла. Касева каза още, че от администрацията са подготвили и други изненади за казанлъчани и гости на града, които те ще видят по време на днешния спектакъл и на предстоящите събития от програмата на 120-я Празник на розата. На 3 юни в Музея на розата ще бъде представена и книгата - албум за цариците на Казанлък, добави Касева.