- Г-жо Пейкова, как се стигна до тази програма?
- Това е иновативна програма, която е единствена в България - правим превенция на денталното здраве на деца от 1 до 3 години. Закупили сме книжки, закупили сме тематични животинки, с които децата предварително са играли, обяснено им е и са подготвени какво предстои. Най-важната цел е превенцията. Основно при прегледите е, че всички деца се преглеждат от лекаря след предварително дадено съгласие от страна на родителя, който също е запознат какво предстои и какво ще се случва. Той е декларирал своето съгласие, че не възразява да се направи профилактичен преглед на детето му. Най-важно при превенцията е, че се вижда текущото основно състояние на зъбките и ако има някакъв проблем, лекарят пише информация, която след това се дава на родителя, за да вземе мерки. В края на прегледа всяко дете получава подарък, който ни е предоставен безвъзмездно от фирма „Рубела“ - детска четка и детска паста за зъби. Ние вярваме, че след като се прибере вкъщи с тези подаръци, детето ще свикне да ги ползва.
- И това са първите четка и паста за детето.
- Мисля, че е така, защото най-честият проблем е установяване на плака, което предполага, че зъбките до този момент въобще не са виждали паста и четка. Затова е наистина много, много важно за нас, с този подарък да помогнем на детето да изгради този полезен навик впоследствие. Прегледът е с индивидуален инструмент и огледалце за всяко дете. Наистина, под формата на игра няма проблем децата да бъдат прегледани.
- Кога ще приключи тази кампания?
- До средата на юни, тоест месец и половина.
- Ще продължи ли програмата и следващата година, ще има ли устойчивост?
- Кметът г-н Пенчо Милков прие много положително идеята за тази превенция и я подкрепи напълно. Говорили сме с него - след като приключи програмата, отчетем резултатите и видим общата картина от прегледите, да заложим отново средства за такива прегледи в бюджета за следващата година. Това се налага, защото за зъбното здраве няма национални програми и в повечето случаи децата отиват на преглед, когато вече проблемът е изключително сериозен. Така тази програма ще се превърне в една от общинските програми за постоянна превенция, както има такива за гръбначни заболявания или за прегледи на спортуващи и ще се случва много по-лесно, защото вече имаме опит. Всеки момент ще стартира и програма за превенция и промоция на очното здраве, която ще бъде за децата в детските градини и за предучилищна възраст.