Д-р Елизабет Йорданова е завършила дентална медицина в Букурещ и практикува в Русе. Кабинетът й е на улица „Петко Рачев Славейков“ 14, пресечка на бул. „Съединение“.

- Д-р Йорданова, как оцинявате тази програма?
- Идеята е перфектна. Осъществява се превенция и обучение не само на малките деца - как да си мият зъбите, а и на техните родители, които да полагат малко повече грижи и усилия. Защото повечето родители си казват - това са млечни зъбки, те ще паднат. Но не е така, млечните зъбки също са важни.
- Защо? 
- Защото проблемите със зъбите започват точно в тази крехка възраст - на около 3 годинки, когато не се прави хубава хигиена. Децата задължително трябва да си мият зъбките по 2 пъти на ден с паста и правилна четка, като след вечерната консумация и миене на зъбки не бива да поемат нищо друго освен вода. Вредни са навиците на някои майки да кърмят, или да дават мляко на децата си вечер, след измиване на зъбките им. Това не бива да се прави, защото по този начин те се разрушават. Може да се дава само вода, а не кисело мляко в биберон, или биберон с мед. Кърмата е полезна, разбира се, но вечерно кърмене на 2-годишна възраст вече е прекомерно. Не казвам майките да спрат да кърмят, но има специални консултанти, които ще кажат дали след кърмене да се обтриват зъбките на детето със специална марля, напоена с вода, за да се почистят. 
- Кога трябва да започнат децата да си мият зъбите?
- При пробива на първото постоянно зъбче. Това се прави със силиконов накрайник от родителя, без паста за зъби. Тогава започва устната хигиена на детето. Масаж на венеца с такъв накрайник може да се прави от родителя и при първата бяла чертичка, която показва пробив на млечно зъбче, с цел облекчение дискомфорта на детето.
- А кога родителите решават, че вече е време за миене на детските зъби, какви са вашите наблюдения?
- Пробивът на зъбките при всяко дете е индивидуален, но повечето родители започват да полагат грижи за тях, когато децата станат поне на 1 годинка. Сега вече има много информация и голяма част от майките имат желание да започват това по-отрано. 
- Какво откривате вие в рамките на тази програма?
- Виждам, че подходът при децата е много важен и този подход трябва да е от ранна възраст, още в яслените групи - да се запознаят със зъболекаря, да видят какво представлява прегледът и да нямат страх от него. Плюшената играчка много помага на децата да се отпуснат - те играят, а ние им показваме движенията. Съществено важно е, децата от малка възраст да преодолеят своя страх и да приемат за нещо нормално да се ходи на консултация при зъболекар 1 или 2 пъти в годината. Не е нужно непременно да има проблем, за да се заведе детето на преглед при зъболекар. Но в днешно време при мен идват деца с големи проблеми, които никога не са ходили на зъболекар и не искат да отворят уста дори за преглед, защото ги боли. Това е главният проблем. Последното ми детенце, например, е на 4 години и 7 месеца - дойде с майка си и първият път не искаше да отвори уста, вторият път я отвори и се оказа, че централните му резци са изядени, пробити са и има големи проблеми. Да, то отвори уста и аз го прегледах, но така и не успях да му направя лечение, защото то е голямо и осъзнато, но за пръв път ходи на зъболекар, когато е вече с проблем. То идва, защото не може да се храни, боли го и му дават болкоуспокояващи. Ето това нещо не трябва да се случва.
- Какво показват наблюденията ви от прегледите, какъв е денталният здравен статус на децата?
- В повечето яслени групи децата копират играта, която им предлагаме, нямат страх. Единствено при децата под 2-годишна възраст имахме няколко, които не отвориха уста. Децата си мият зъбите, прегледах ги обстойно, в амбулаторните листи написах наличието на зъбките и кои от тях поникват, или се очаква да поникнат. Единственото, което мога да кажа като забележка - има поне около 5% от децата, на които имаше плака на предните централни резци. Тя се натрупва, защото не са измити добре зъбките още от вечерта, тази плака не се образува от храната през същия ден. Важно е и друго - да не се мие само бялото на зъба. Зъбът започва да се мие от венеца - той стимулира кръвоснабдяването на зъба. Плаката се образува главно в тази част, макар да съм виждала покрити с плака и цели зъби. Това може би не всички родители го знаят - те търкат малко само бялото на зъба, но трябва да се търка от венеца. Това наистина е трудно, но не е непостижимо и когато са упорити, става.
- Какво откривате сега при децата - кариеси или нещо друго?
- Не, те са на много малка възраст, затова е почти невъзможно да видим кариес. При някои деца централните резци например трябва да поникнат за 4 месеца, а те поникват за 7 месеца и когато децата са на 2 годинки, нямат все още кариес. Кариесите започват да се образуват при деца на 3-4 години, затова казвам, че тази програма е плюс в точния етап - де факто се хваща развитието на детето и се набляга на знанието на родителите му. Има плака и ако тази плака стои така цяла година, ще станат кариеси. 
- Известно е, че сладкото причинява кариеси, до каква възраст децата да нямат достъп до сладки неща?
- Препоръката ми е сладкото да бъде в редуцирани количества. Най-добре е децата да бъдат на вода и здравословна храна. Фрешовете също са вредни, много по-добре е да приемат плод, отколкото фреш. Ето как киселинността при фрешовете действа абразивно на зъбите на възрастните - ако този фреш е от лимон и портокал например, все едно сме си посипали зъбите със сода и търкаме, толкова е абразивно действието му. Представете си тогава как действа той на млечните зъбки. Не мога да кажа на родителите да не дават сладко на децата си, но казвам - давайте редуцирано количество. Има и друго - когато поникнат вече първите зъбки, детето трябва да се учи да отхапва, аз тогава давах на моето дете бебешки бисквити.