Административният съд в Русе отмени заповедта на началника на Националния военен университет „Васил Левски“ за отнемане на образователно-научна степен „доктор“ в НВУ „Васил Левски“ на бившия министър на икономиката Даниела Везиева. Решението на ръководството на великотърновското учебно заведение бе базирано на доклад от Комисията по академична етика, който окачестви работата й като плагиатство с голям процент копиране от други оригинални източници.
В жалбата си до съда Везиева счита, че заповедта е издадена при липса на компетентност, при съществено нарушение на административно-производствените правила и в противоречие с материалноправни разпоредби. И Административният съд се съгласява с тези доводи, тъй като открива процедурни нарушения.
На първо място, съдът намира, че в конкретния случай заместник-министърът на образованието и науката не разполага с надлежно предоставено му правомощие да разпореди извършването на проверките. Това е трябвало да направи министърът, но той е делегирал това правомощие на заместника си, каквато възможност по закон няма. 
Второ, срокът за произнасяне на Комисията по академична етика е удължен необосновано. Тя е трябвало да започне работа до 60 дни от възлагането на проверката, т.е. от 6.12.2021 г. Докладът със становището на Комисията по академична етика след получаване на становищата на арбитрите е изготвен едва на 13.05.2022 г. - повече от два месеца след изтичане на срока.
Съдът смята, че е нарушено и изискването арбитрите от Комисията по академична етика да нямат конфликт на интереси с лицето, което проверяват. А един от членовете й публично е призовавал Даниела Везиева „да се откаже публично от образователната и научна степен „доктор“, с което да избегне много по-сериозни обществени, научни, етични и морални проблеми“.
По тези съображения съдът отменя заповедта на началника на НВУ и осъжда университета да заплати на Везиева 1010 лева разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.