Седем различни издания на Буквар с различни поучения, по-популярен като Рибния буквар, станаха част от експозицията на Музея на Първото румънско училище в град Брашов, Румъния. Това е родното място на тази българска светиня, плод на задълбочения труд на д-р Петър Берон от 1824 година, но се оказа, че музеят не притежава издание на буквара. 
Както „Утро“ пръв информира още на 2 май за международната инициатива, чийто основен двигател е русенското читалище „Христо Ботев-1908“, бе подкрепена от редица институции и организации сред които българското посолство в Букурещ, Демократичния съюз на българите в Румъния, Община Русе, РУО, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, русенската секция на национално дружество „Традиция“ и др.
Дарителският жест се осъществи на 12 май в тържествената зала на музея в Брашов от почетния председател и секретар на читалище „Христо Ботев-1908“ Вяра Косева, която връчи на главния куратор на музея Йоан Корнея седемте издания и отпечатаната специално за случая на български и румънски език дарствена грамота. В инициативата се включиха посланикът ни в Румъния Радко Влайков, зам.-кметът на Русе Енчо Енчев /който също дари фототипно издание на буквара/, ръководството на Демократичния съюз на българите в Румъния - Лука Велчов и Любомир Николов, както и над двадесет читалищни деятели, водени от председателя Георги Димитров.
От българска страна на Музея на Първото румънско училище бяха подарени сканирано копие на Рибния буквар /от Теодора Евтимова - директор на библиотека „Любен Каравелов“/, картина с изглед от центъра на Русе /от името на кмета на Русе Пенчо Милков/, икони на Св. Георги Победоносец /от Росица Георгиева - началник на РУО/, на Св. Св. Кирил и Методий /от настоятелите на читалището/ и книги на румънски и български език /от Демократичния съюз на българите в Румъния/.
На церемонията по даряването бе представен и издадения от русенската библиотека специално за събитието юбилеен лист на български и румънски език „Петър Берон“ под редакцията на Стоян Стоянов и Живодар Душков.
Главният куратор на музея Йоан Корнея разказа историята на печатарската преса, на която е отпечатан Рибния буквар, съхранявана в Музея на Първото румънско училище. Наред с това представи и други любопитни факти от историята на училището - българинът Антон Пан, оказал подкрепа на д-р Петър Берон, е творил дълго време в Брашов и е ползвал същата преса за отпечатването на книгите и църковните си песнопения. Антон Пан, родом от Сливен, е авторът на съвременния официален химн на Румъния. В музея се съхраняват около 4000 стари книги и повече от 30 000 документа на църковнославянски и старорумънски езици. Училищната сграда е издигната през 1495 г., а самият музей функционира от 1961 г.
В края на срещата бяха поднесени венец и цветя пред паметната плоча на д-р Петър Берон, поставена през 2016 г. на фасадата на музея от българското посолство в Румъния.