Дипломацията е професия, която е за цял живот. Това каза в Русе директорът на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи (МВнР) Таня Михайлова, която се срещна вчера със студенти в Русенския университет. Събитието е част от програмата на Дипломатическия институт към МВнР по повод на отбелязването на 20-ата годишнина от създаването му, която ще бъде чествана наесен. Темата на срещата със студентите бе „За професията дипломат днес“.
„Двайсет години в историята на модерната българска държава за една новосъздадена институция, която трябва да се утвърди, не е никак малко. Това е институт, който е в процес на развитие, защото е първият в модерната история на България, създаден да подпомага, подкрепя и да обучава българските дипломати, а и българската държавна администрация по въпроси, свързани с международните отношения. Идеята е, че ние трябваше да компенсираме и да сгъстим тези 20 години с времето, в което България не е имала такава дипломатическа школа“, каза Михайлова.
Тя обясни, че сега тече седемнадесетият випуск за стажант-аташета.
„Това са новопостъпилите млади колеги в МВнР, които след едногодишна подготовка се явяват отново на изпит, за да получат своя първи дипломатически ранг. Дипломатическата професия е кариерна професия и е за цял живот“, каза Михайлова.
Дипломатическият институт организира и много други обучения, предназначени за действащи дипломати.
По думите на Михайлова добрият дипломат трябва да притежава комплексни качества.
„В дипломацията самата личност на дипломата е неговият инструмент. За да бъде един дипломат добър, трябва да притежава множество умения, а ако ги няма - да ги развие. Необходими са много инструменти, които да ползва. Между тях са чуждите езици, разбирането на другия, умението да се преговоря, поведението на тялото, умението да изслушваш. Днес дипломатите трябва да знаят много повече във всички теми и сфери на обществения живот. Това прави изискванията за тях много сложни“, каза Михайлова.
Според нея трябва да се види и дали младата генерация е готова да отговори в този забързан ден на идеята за устойчивост в една професия като дипломатическата.
Преди дискусията в зала „Проф. Венелин Ганев“ на Юридическия факултет, която бе открита от декана на факултета доц. д-р Кремена Раянова и премина при голям интерес, Михайлова се срещна с ректора на университета акад. Христо Белоев и зам.-ректора по интернационализация и комуникационна политика - доц. д-р Десислава Атанасова. И гостите, и домакините изказаха удовлетворението си от досегашната си съвместна дейност, заявявайки общата си воля за задълбочаване и разширяване на сътрудничеството между двете институции. Бяха обсъдени нови възможности за партньорство, включително и провеждане на стажантски практики на студенти от Русенския университет в Дипломатическия институт.