Цените на суровините не подскочиха нагоре заради новата Студена война между Русия и Запада само, защото в Европа са натрупани огромни запаси от газ, а урожаят тази година се оказа по-висок от всички прогнози. Въвеждането на каквито и да било санкции срещу руския износ на петрол и газ за ЕС ще разруши това крехко равновесие, коментират анализаторите.

Рекордните европейски запаси от природен газ, небивалият урожай на зърно в света и заплахата от неизгодни и за двете страни петролни санкции удържат растежа на цените на суровините, в същото време украинската криза тласка нагоре цените на златото.

Големите запаси ще смекчат волатилността на суровинните пазари, провокирана от конфликта за Крим, чието население гласува на референдум в неделя за присъединяването към Руската Федерация, отбелязва агенция "Блумбърг".

Руският газ, половината от който се транспортира през Украйна, осигурява около една трета от нуждите на Европа, аналогична е ситуацията и на петролния пазар. Руската икономика снижава своите обороти през последните три години, което усилва нейната зависимост от петролния и газов сектор. В проекта за европейски санкции на първо място става дума за замразяването на активи и ограничения при издаването на визи, а не за енергийните доставки.

Макар цените на газа във Великобритания, смятащи се за основен индикатор за европейския пазар, да са скочили с 5,1% от края на февруари, когато започна украинската криза, те все още се намират на минималното за това време на годината равнище от 2010.

Котировките на петрол марка "Брент" спаднаха за същия период с 1%. С оглед на това, че пшеницата поскъпна с 15%, а царевицата – с 4,6%, двете суровини се търгуват с около 25% по-ниско, отколкото в пиковите нива, достигнати през 2010, когато Русия и Украйна за последен път съкратиха доставките на тези култури.

В същото време златото миналата седмица достигна своя шестмесечен връх на фона на намаляващия апетит към риск.

"До голяма степен това е въглеводороден вариант на ядрената война", заяви ръководителят на отдела за анализ на енергийните пазари на "Ситигруп" в Лондон Сет Клейнман и добавя: "Европа се нуждае от руските енергоносители също, както Русия се нуждае от европейските пари".

"Ако Европа започне да налага санкции, цените на енергоносителите ще вървят все по-нагоре и по-нагоре", смята директорът на Navitas Resources Том Джеймс.

Доставките на руски газ през Украйна са нарушавани два пъти – през 2006 и 2009 – на фона на споровете на Москва и Киев за газовите тарифи и условията за транспортиране. И в двата случая прекъсванията съвпаднаха с аномални студове. Междувременно тази европейска зима стана най-топлата от 2007 и към 13 март европейските газохранилища са били запълнени на около 45% в сравнение с 34% година по-рано, показват данните от отрасловата организация Gas Infrastructure Europe в Брюксел.