Изграждането на интермодален терминал в Русе изглежда няма да тръгне по план, тъй като обявената обществена поръчка за проектирането и строителството му затъва в разяснения и обжалвания. Това е най-големият инфраструктурен проект за нашия град на стойност над 54.1 млн. лв. без ДДС. Началото му бе дадено през февруари, като Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) обяви срок за подаване на оферти до 6 април. Тази дата обаче отдавна мина, а процедурата зацикли.
Веднага след обявяване на обществената поръчка се оказа, че по нея има множество неясноти и НКЖИ бе затрупана с въпроси. Наложи се агенцията да публикува 7 разяснения и няколко пъти да отложи крайната дата за подаване на оферти. За последно тя бе изместена преди няколко дни за 12 май. Но междувременно на 24 април жалба в Комисията за защита на конкеренцията срещу условията на поръчката подаде столичната фирма „Г.С.Индъстри“ ЕООД. В нея се иска антимополният орган да наложи и временни ограничителни мерки, което значи, че ако се започне производство по жалбата, поръчката ще бъде стопирана за няколко месеца. До този момент КЗК не е взела решение дали да открие производство.
Интермодалният терминал ще се изгражда с финансиране от Плана за устойчивост и развитие в размер на 51.9 млн. лв. Строителните дейности включват терминална площадка с един товаро-разтоварен коловоз с дължина за 26 вагона (520 м), външни паркинги, като 2 от тях за инвалиди, 2-етажна административна сграда със застроена площ 307.5 кв.м и митнически пункт. Товаро-разтоварителната площадка ще е с ширина 68 м, разделена на 3 зони: 2 по 26 м и една по 16 м с контрол на достъпа и наблюдаване чрез видео и инфрачервени камери.
Планирано е и изграждането на пътна връзка от Индустриална зона Русе, северно от терминала с дължина около 450 м и габарит на пътно платно с четири ленти за движение по 14 м и тротоар 6 м.
Първоначалният капацитет на терминала ще бъде 57 600 ТЕУ/година, където 1 ТЕУ е един стандартен контейнер с дължина 6,1 метра. След изграждането на терминала той ще бъде даден на концесия, като концесионерът ще има възможност да увеличи капацитета до 230 400 ТЕУ/година.