Екип от 37 ученика от деветите класове в Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ направиха поредно ценно проучване на исторически факти в Русенска област. Този път проектът на преподавателя по история Николай Чакъров им постави задачата да издирят, заснемат и опишат войнишките паметници и паметни плочи в областта. С тези паметни знаци жителите на села и градове в областта отбелязват и почитат имената на загиналите във войните от края на 19 и първата половина на 20 век - Сръбско-българската и Балканските войни и двете световни. 
Гимназистите представиха своя труд в навечерието на Деня на храбростта и празник на Русе, като на своя открит урок по родолюбие и преклонение пред исторческата памет на героите бяха поканили представители на Военното окръжие, на Военния клуб, на регионалната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други гости. 
Всеки от участниците в училищния проект разказа кратко за собствените си проучвания, като описа конкретни паметници - тяхното разположение в населеното място, материалът, от който са изработени, авторите. Момчетата и момичетата се бяха постарали да потърсят доста факти за плочите и монументите, като в много от случаите се виждаше, че не са разчитали единствено на информация от интернет. Впрочем, със сигурност такава информация не е имало за войнишки паметници, да речем, в Бабово, Батишница, Кривина и други неголеми населени места. С това учениците от Дойче шуле всъщност сами създават такъв полезен масив от информация, който би могъл да се използва от бъдещи изследователи на миналото на Русенския край. 
Някои от участниците в проекта очевидно са били ангажирани освен от поставената задача, и от лична емоция. Така част от учениците разказаха кратко и за техни прадядовци, които са били участници във войните, получавали са ордени и медали, а днес техните имена са изписани върху каменните паметници в селата и малките градове. 
Успоредно с това 37-те гимназисти добавят и още един ценен щрих в своята работа. Всички те в своите неголеми експозета констатират състоянията на паметниците и паметните плочи. Така ако някой от общинските или областната власти прояви интерес, би могъл да разбере къде кой паметник се нуждае спешно от ремонт и реставрация, къде тези маркери на памет и родолюбие са в трагично състояние и е наложително да се вземат бързи мерки за тяхното спасяване от разруха или немара. В лошо състояние са паметниците в Божичен, Кацелово, Мечка, Сандрово, Сливо поле, Тръстеник, Червен, Черешово, посочиха учениците. 
Накрая техният преподавател Чакъров обобщи: 37-те гимназиста са проучили и описали 32 селища в Русенска област с поставените там 36 паметника и 20 паметни плочи. А учениците не скриха, че изследователската работа им е допаднала и най-вероятно повечето от тях с удоволствие били пристъпили и към ново подобно предизвикателство.