„Линамар“ трябва да изпълни издадената през януари 2022 г. заповед на РДНСК-Русе за премахване на изградените жалузи по фасадата на съществуваща производствена сграда. Това реши окончателно Върховният административен съд. Според дирекцията за строителен контрол извършеното прорязване на отвори в трислойното стенно ограждение за оформяне на остъклените отвори е незаконен строеж по смисъла на Закона за устройство на територията. И ВАС го потвърждава на последна инстанция, така че фирмата ще трябва да премахне тези отвори и да възстанови стените на халето в първоначалното им състояние.         

През тези жалузи според доста русенци „Линамар“ проветрява халето си и обгазява града. Формално те се водят запечатани и неизползвани, но много хора се съмняват в това. А фирмата води дълги съдебни битки, за да ги запази, което подхранва подозренията.
Както установи преди две години временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в Община Русе, вентилационните отвори тип „жалузи“ са изградени през 2012 г. след увеличаване на капацитета на предприятието през 2012 г. от 488 тона на 840 тона на денонощие без увеличаване на дебита на аспирационните системи към инсталациите за непрекъснато леене на алуминий (карусели). И при отваряне на тези съоръжения неорганизирано в околната среда могат се отделят 246 000 куб.м непречистени емисии от производството. Проектирането и изграждането на „жалузите“ е съгласувано с община Русе, за които има издадени строителни разрешения, но не е съгласувана с РИОСВ. И тогава започват обгазяванията, които до него момент не са съществували.
Русенската екоинспекция първо даде предписание за пломбиране на жалузите, а по-късно и заповед това да се направи, срещу която „Монтюпе“, както тогава се казваше фирмата, също води съдебни битки. В крайна сметка отворите бяха пломбирани, но обгазяванията продължиха. Проблемите продължиха и след придобиването на предприятието от канадската „Линамар“. Няколко пъти екоинспекцията прави внезапни проверки за целостта на пломбите и други нерегламентирани проветрения на цеха, но те не доведоха до някаква решителна промяна.
Успехът идва със заповед ДК-02-Р-1 от 27.01.2022 г. на началника на РДНСК-Русе, в която е наредено премахване на незаконен строеж „жалузи по фасадата на съществуваща производствена сграда“ към завод за производство на автомобилни компоненти от алуминиева сплав. Тази заповед също бе оспорена от „Линамар“ в Русенският административен съд и той я отмени със свое решение на 04.11.2022 г. Сега обаче ВАС обявява това решение за неправилно и постановява, че фирмата трябва да изпълни заповедта на РДНСК-Русе. Жалко е само, че тази заповед не беше издадена още преди десет години, когато тази нередност беше установена.