Изложбата „Приспивни сирени“ на журналистка Кристина Атовска от Република Северна Македония се открива тази вечер в София.  Това съобщават от Културно-информационния център (КИЦ) на Република Северна Македония (РСМ) в София.
Ще бъдат показани около 50 цветни фотографии, направени на военното огнище в Украйна през 2022 година. Кадрите са от местата, където по време на тримесечния престой на Кристина Атовска, е сниман и пълнометражния документален филм със същото име, чийто трейлър ще бъде показан на откриването.
„Фотографиите са практически сцени от филма и са поставени съответно, както се развива действието във филма. В началото, фотографиите показват окупиран Киев, чрез освобождаването на житомирската автомагистрала и клането в Буча, до константно бомбардирания Харков и първата линия на огъня в региона Изюм. Цивилните и тяхното ежедневие са във фокуса на тези фотографии“, разказват организаторите.
За филма „Приспивни сирени“ Атовска досега има 8 награди от международни фестивали и над 12 селекции. Премиерата на филма в РСМ е била на 27 февруари, а световната премиера - на 21 април, на фестивала в Палм Бийч, Флорида.
Кристина Атовска е родена на 21 декември 1989 г. в Скопие. През 2011 г. завършила журналистика в правния факултет „Юстиниян Първи“, в Скопие, и оттогава се занимава с журналистика. Междувременно, записва магистратура, специалност „Дипломация и международни отношения“ в Университета на Югоизточна Европа. След неколкогодишна работа в печатните медии, от 2014 г. влиза в мултимедийната журналистика, работейки в телевизия „Сител“, телевизия „24“ и 1 ТВ. След закриването на телевизията, Атовска е част от емисията „Сутрешен брифинг“ на интернет телевизията „Свободна ТВ и свободен печат“, за който известяваше от войната в Украйна, като единственият македонски журналист, който известява от военната зона. В момента е част от тима на водещите на емисията „Трилинг“ на „ТВ24“.
Атовска е автор на публикацията „Насоки за известяване от зона на въоръжен конфликт“, изработена като част от проекта „Подкрепа на свободата на изразяване в медиите в Северна Македония“, иницииран от Съвета за етика и съфинансиран от Европейския съюз.
Атовска е автор и режисьор на сериал от кратки документални филми свързани с КОВИД-19, в сътрудничество с изследователската мрежа СКУП. В рамките на сериала, няколко епизоди са посветени на лицата със специални потребности, а същият е излъчван от „Македонската радио телевизия“ през 2020-2021 г.
През март Атовска е наградена на „Годишните награди Никола Младенов `2022“ – за най-иновативен журналистически продукт за материал от линията на фронта, озаглавен „Животът в рововете на първата военна линия“, излъчен в „Утрински брифинг“. Получава и награда-плакет за особен принос в професионалната журналистика за известяването от Украйна, връчена от Сдружението на журналистите в Република Северна Македония.
/ДД