В седем от осемте общини от област Русе делът на работещите в публичния сектор растe за сметка на частния, показват данните на Института за пазарна икономика. Микроскопичен спад с -0,2% се отчита единствено в Две могили, но за сметка на това хората на бюджетна заплата в Ценово се увеличават с 3,7 на сто, в Иваново - с 2,5 на сто, в Сливо поле - с 2,8 на сто. За последните три години делът на заетите в обществения сектор в община Русе е нараснал с 1,8%.
Работещите в частния сектор намаляват от доста време и с темпо, изпреварващо това в бюджетните сфери. Въпреки че от години се говори за нуждата от съкращаване на администрацията, срещу такива действия е налице постояна съпротива и нужните реформи се бавят. В резултат все по-малко работещи в реалната икономика издържат все повече хора на бюджетни заплати. 
Друга причина за негативната динамика са постоянните в последните години кризи, при които целият удар върху пазара на труда се концентрира в частния сектор, докато работните места в обществения бяха относително по-стабилни. Възстановяването след Ковид пандемията пък е силно неравномерно, като по-слабо развитите региони на страната регистрират по-бавен икономически растеж, и оттам по-бавно възстановяване на частната заетост. Това от своя страна поставя под съмнение способността на редица по-малки общини да поддържат местните си икономики жизнеспособни в средносрочен план при положение, че във все повече от тях държавата се явява основен работодател.
Един такъв пример в областта е Ценово, където държавата и общината дават работа на 52,7% от всички заети. Над една трета са хората на бюджетна издръжка в Борово, Бяла и Две Могили, в Иваново делът им е 31,1%, във Ветово - 27,3%, в Сливо поле - 24,9%. В Община Русе заетите в обществения сектор са 20%, което е малко по-добре в сравнение с други големи областни центрове като Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.