Членове на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на област Шумен на днешното си извънредно заседание за втори път не съгласуваха бизнес плана за развитие на дейността на "Водоснабдяване и канализация" ООД Шумен като ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Не бе одобрена и подробната инвестиционна програма на ВиК за 2023 година, изготвена от дружеството. 
В заседанието, свикано от областния управител проф. Христо Христов, участваха представители на шест от десетте общини в областта, които са членове на Асоциацията. Отсъстваха представители на общините Нови пазар, Венец, Смядово и Хитрино. 
При гласуването на бизнес плана на ВиК-дружеството в Шумен, предвиждащ увеличение на цената на водата до 5,25 лева за кубик през тази година, беше получена подкрепата на държавата, изразена от областния управител. Той бе упълномощен да гласува по този начин от министрите на регионалното развитие и благоустройството, и на околната среда и водите, като представи становища за това. "За" гласува и представителят на Никола Козлево. Против и за доработка на бизнес плана бяха общините Шумен, Велики Преслав, Каолиново, Върбица и Каспичан. 
Инвестиционната програма на ВиК – Шумен за 2023 година получи подкрепата на държавата, в лицето на областния управител, както и от представителите на общините Велики Преслав, Каолиново, Върбица, Каспичан и Никола Козлево. Кметът на Шумен Любомир Христов, съгласно даденият му мандат от Общинския съвет в областния град, гласува "въздържал се" и програмата не бе одобрена. 
Протокол от заседанието, с решенията на Общото събрание на Асоциацията по ВиК и становищата на общините, ще бъде изпратен до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, до  Министерството на околната среда и водите, до Общинските съвети на десетте общини в областта, до "ВиК-Шумен" и Комисията за енергийно и водно регулиране. Следващото заседание на Асоциацията, включващо и двете точки от днешния дневен ред, е насрочено за 5 юни. 
По закон държавата участва в нея с 35 на сто дял, като тя се представлява от областния управител. Останалите 65 процента се разпределят между общините в Шуменско, като дяловото участие на всяка от тях е различно и се определя според населението им. Съгласно нормативните разпоредби, Общинските съвети по места дават мандат на кмета или на представителя на съответната община как да гласуват на заседанието на Асоциацията, припомниха за БТА от пресцентъра на областната администрация в Шумен.     
Както БТА съобщи, в бизнес плана на ВиК – Шумен се предвижда тази година кубик вода да поскъпне до 5,25 лв. с ДДС, през 2024 г. да бъде 5,40 лв. с ДДС, през 2025 г. - 5,70 лв., а през 2026 г. да достигне 5,77 лв. Омбудсманът Диана Ковачева се обяви против увеличение на цената на водата в Шумен и Пазарджик.
Крайно решение за цената на водата ще вземе Комисията за енергийно и водно регулиране.