Напълно обновеният музей на Нов български университет (НБУ) представя на 3 май интерактивната експозиция "Десетилетията на НБУ - идеи и личности". Тя е посветена на историята на НБУ и проследява различни аспекти от пътя на университета чрез снимки, видеа и материални свидетелства, фокусирайки се върху ролята на личностите, съобщи пресцентърът на висшето училище.
"Десетилетията на НБУ - идеи и личности" разказва историята на Нов български университет - от гражданската идея за промяна във висшето образование в края на 80-те години на XX век, до завършения образ на модерен европейски университет през третото десетилетие на XXI век. Експозицията представя личностите основатели на НБУ и водещата роля на неговия създател - проф. Богдан Богданов.
Откроени са академичните постижения на университетските преподаватели и успехите на техните студенти. Специален акцент е поставен върху новите подходи на работа, прилагани от администрацията, както и върху материалния образ на постоянно променящия се университет - еволюцията на пространствата и превръщането на кампуса в среда, съчетаваща природа и култура, основани на принципите за достъпност и иновативност.
Експозицията разкрива и значимата роля на изкуството в НБУ, като образователен процес, начин на живот и жива връзка между поколенията. Гостите на изложбата могат да се срещнат с разнообразни артефакти - костюми, награди, ръкописи и други веществени знаци, свързани с историята и настоящето на университета.
Интерактивната експозиция "30 години НБУ - идеи и личности" се състои от осем модула, които проследяват различни аспекти от пътя на университета чрез снимки, видеа и материални свидетелства, фокусирайки се върху ролята на личностите.
Модулът "Гражданският университет" проследява предисторията на НБУ през фокуса на гражданската инициатива за отстояване на академичната автономия от 1907-1908 г. и основаването на Дружеството за нов български университет през 1990 г., чиято цел е да работи за реформиране на българското висше образование.
На 18 септември 1991 г. Дружеството получава статут на университет от Великото народно събрание с името Нов български университет (ДВ, бр. 80/ 1991).
Модулът "Администрацията" представя разказите на дългогодишни служители на НБУ.
В модула "Първите" учредители на НБУ споделят своите спомени и визии за изграждането на институцията. Това са разкази за постоянното движение на Нов български университет към утвърждаване на иновациите и свободата във висшето образование.
Модулът "Проф. Богдан Богданов - Основателят" разказва за основната фигура сред създателите на НБУ. Проф. Богдан Богданов е класически филолог, който в последните десетилетия на живота си се обърна към най-разнообразни теми и проблеми на науката, образованието и обществото. Делото на неговия живот е построяването на нов университет.
Модулът "Пространствата" представя най-модерната и непрестанно развиваща се университетска материална среда в България, с акцент върху Библиотеката на НБУ, отличена с множество престижни награди.
Модулите "Преподавателите" и "Студентите" разказват за всекидневието и празниците на преподавателите и студентите в НБУ, и представят техни постижения и отличия, с които се открояват в академичния и културния живот на България.
Специален арт ъгъл показва НБУ като европейски и световен център на образованието по музика и театрално изкуство. В него могат да бъдат чути записи с изпълнения на Райна Кабаиванска, на виртуозите Милчо Левиев и Людмил Ангелов. На специални сензорни дисплеи поредица от видеоматериали представя съответния модул.
С тази изложба авторите на експозицията: гл. ас. д-р Методи Методиев - ръководител на Музея на НБУ, Ели Тодорова - специалист към Музея на НБУ, и Иван Звънчаров - Университетски архив на НБУ, поставят началото на поредица от разкази за живота и историята на Нов български университет, и продължават традицията на първия в страната Учебен музей на НБУ, създаден през 2010 г.