Иво Братанов е магистър филолог, доктор по български език, член на Съюза на учените в България, задълбочен, авторитетен езиковед и старши учител с I ПКС в СУ „Христо Ботев“ - Русе. За читателите на „Утро“ г-н Братанов разяснява произхода на популярни изрази, които често се използват, но малцина знаят номиналното им значение.

1. РАЗПЪВАМ/РАЗПЪНА НА КРЪСТ означава причинявам голяма мъка някому, измъчвам го силно, изтезавам го. Фразеологизмът води началото си от евангелския разказ за разпъването на Иисус Христос на кръст (Мат. 27: 31 – 50; Марк. 15: 20 – 37; Лук. 23: 24 – 46; Йоан. 19: 16 – 30).
Разпъването на кръст не е било обичайно за старозаветните времена, но широко се е прилагало от римляните. Обикновено чрез разпъване на кръст са се екзекутирали роби, местни жители от провинциите и извършителите на тежки престъпления. Според сведенията на древни автори, разпъването на кръст е било изключително мъчителна смърт. 
В новозаветните текстове кръстът се разглежда като символ на Христовото смирение, вж. „смири Себе Си (има се предвид Иисус – в с.м. – И. Б.), бидейки послушен дори до смърт, и то смърт кръстна“ (Фил. 2: 8). Причина за това е обстоятелството, че само най-презрените и робите са били наказвани с това смъртно наказание, вж. „проклет е пред Бога (всеки) обесен (на дърво)“ (Второзак. 21: 23; срв. Гал. 3: 13).
2. СОЛТА НА ЗЕМЯТА означава най-ценната, активна и творческа част на обществото. Фразеологизмът води началото си от Планинската проповед на Иисус Христос, Който е казал на Своите ученици: „Вие сте солта на земята. Но, ако солта изгуби сила, с какво ще се направи солена? Тя вече за нищо не струва, освен да се хвърли вън и да се тъпче от човеците“ (Мат. 5: 13). Чрез това изречение се е посочва какво е назначението на Христовите апостоли и ученици – да предпазват човеците от нравствен упадък (вж. Хр. Попов. Ръководство за изясняване Четириевангелието и Книга „Деяния апостолски“. Трето поправено фототипно издание. С., Синодално издателство, 1991, с. 189). Метафоричното представяне на Христовите ученици като сол на земята изтъква тяхното извънредно важно значение за целия свят. „Солта се употребява и като приправка за вкуса на храната, и за предпазване гниещите вещества от развалене. Апостолите и техните приемници със своите високи качества трябва да възвишават живота и достойнствата на своите пасоми, а със своята дейност да ги предпазват от нравствена развала.“ (Хр. Попов. Ръководство за изясняване Четириевангелието и Книга „Деяния апостолски“, с. 189).
3. ЮДИН СИН означава предател, издайник. Фразеологизмът води началото си от евангелския разказ за предателството на Юда Искариот (вж. сведенията за фразеологизма продавам/да продам за тридесет сребърника във в-к „Утро“, бр. 77 от 21.-23.04.2023 год., с. 3).

Иво БРАТАНОВ