Всеки пети жител на областта изпитва материални лишения, а 69,9 хиляди живеят в риск от бедност или социално изключване. Това показват данните за стандарта на живот през 2022 година на Националния статистически институт. Линията на бедност е изчислена на 540 лева месечно и под нея живее 19,5% от населението на региона. Този показател се подобрява спрямо предходната година, когато линията на бедност бе 517 лева, а под нея бяха 25% от хората в областта.
За беден се смята човек, живеещ с под 6477 лева годишно. За четиричленно семейство с две деца границата е 13 601 лева годишно или 1133 лева на месец. Според приетата в Европейския съюз методология, линията на бедност се изчислява като 60% от средния нетен доход на член от домакинството, така че е относителен, а не абсолютен показател и винаги някакъв процент от населението ще бъде под чертата.  
Живеещи в материални и социални лишения са 21,4% от населението на областта при 19% през 2021 г. От основни продукти и услуги се лишават 18,1% от мъжете и 24,5% от жените.
31,3 хил. са мъжете в областта в риск от бедност или социално изключване съгласно приетите в стратегията „Европа 2020“ критерии. Жените са чувствително повече - 38,6 хил.
Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Ако в доходите на русенските домакинства се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 19,5% до 33,9%. Ако се изключат и пенсиите, бедните нарастват до 47.4%.
По отношение линията на бедност Русе е на 8-о място в страната след София (столица) - 832 лв., Стара Загора (625 лв.), Варна (601 лв.), Перник (595 лв.), Кюстендил (574 лв.), Ямбол 558 лв.) и София област (534 лева). Областите като Пловдив и Бургас, където средните заплати са доста по-високи отколкото в Русе, остават след нашата област по линия на бедност. Най-вероятното обяснение е, че неравенството в доходите там е по-високо и най-добре платените издърпват средната заплата нагоре, но останалите нямат чак толкова високи доходи.
Положителна за Русе тенденция е, че социалното неравенство намалява за поредна година, показват данните на статистиката. Отношението между доходите на най-бедните и най-богатите 20% от домакинствата е 5,6 пъти, при 6,1 пъти за предходната година. Този коефициент пада за трета поредна година, но все още остава доста висок. През 2014 г. най-богатите печелеха само 4,2 пъти повече от най-бедните.
Коефициентът на Джини, който е най-използваният в света за определяне на разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество, показва същата тенденция. За Русе той е 34,2 и спада спрямо предходната година, когато беше 34,6. Средният за страната показател е 38,4.