Международна театрална среща „Русенски дискурси“ ще се състои в Русе на 29 и 30 април. Събитието се организира от Драматичен театър „Сава Огнянов“ съвместно с Международно дружество „Елиас Канети“, театър „Архе“ и „Юра Зойфер гезелшафт“.
В центъра й са животът и творчеството на австрийския драматург Юра Зойфер. Гледни точки към тях ще представят специалисти в областта на театъра и литературата от България, Австрия, Германия, Норвегия, Аржентина, Египет и Турция.
„Формално срещата е посветена на творчеството на Юра Зойфер, но чрез нея исках да разширя възможностите за колаборация между различни театри, участниците да чуят за русенския театър и да отворим русенския театър за повече страни. Още с началото на разговорите театър „Архе“ ни предложи да участваме в общ проект с още четири държави“, сподели директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Боян Иванов.
Чрез срещата и участието в нея на режисьора Явор Гърдев ще се търси и възстановяване на международните копродукции, каквито не се правят от 12 години в България. Целта да се насочи вниманието на Министерството на културата към този вид сътрудничество и подкрепа за държавните и общинските театри.
В програмата ще има събития онлайн, в които всеки може да се включи, както и сценични изкуства - театър и оперен спектакъл.
Първата среща с пиеса на Юра Зойфер в България е на русенска сцена. Тя става в сезон 1997-1998, когато ДТ „Сава Огнянов“ поставя „Винета - потъналият град“. Преводът от немски е на проф. Пенка Ангелова, сценичната редакция на спектакъла прави Крум Гергицов. Проф. Пенка Ангелова и проф. Ана Димова откриват за българските литературни и театрални специалисти пиесите на Юра Зойфер като ги превеждат и събират в сборника „От рая до края на света“.
Наситената програма на „Русенски дискурси“ през двата дни ще даде много информация от изследователи на Юра Зойфер, но ще бъде също място за създаване на трайни контакти между театрали от различни страни, както и възможност за партньорства в бъдещи международни проекти.
Входът за всички събития от програмата е свободен.