Спектакъл „За вас, деца любими“ по стихове на Елисавета Багряна, подариха студенти от 3 курс в специалностите ПНУП и НУПЧЕ на Русенския университет с ръководител доц. д-р Велислава Донева на второкласници от училище „Христо Ботев“. Така малките ботевци с класен ръководител Зведелина Иванова и бъдещите педагози се включиха в Маратона на четенето.
Подобни спектакли са традиция и всяка година са по творчеството на различни писатели. Изборът на Багряна тази година е свързан с един юбилей. На 29 април се навършват 130 години от рождението на поетесата, една от знаковите български поетеси, чиято дебютна стихосбирка „Вечната и святата“ се превръща в емблема на цялото й творчество.
За второкласниците имаше и друга изненада. По време на спектакъла и подготвеното от студентите мултимедийно представяне на стихосбирките за деца на Багряна, студентката Никол Пенкова нарисува на живо картина, вдъхновена от факта, че поетесата два пъти е била свидетел на прелитането на прочутата Халеева комета край Земята. Творбата си Никол подари на специалиста от Детския отдел на библиотеката Ива Цветкова, а за децата имаше други подаръци.
Поздрав-изненада за всички с красиви народни песни поднесе дует „Песнопойка“ с ръководител Кристина Димитрова от НУИ „Веселин Стоянов“.
На финала Зведелина Иванова се обърна към студентите с благодарност за спектакъла и с един кратък, но важен урок - учителят трябва да обича децата, да обича словото и да обича професията си.