Над 5 тона строителни отпадъци и 20 чувала с годни за рециклиране отпадъци бяха събрани по време на акцията за разчистване на района около хижа „Алпинист“ на брега на Русенски Лом край Басарбово. Акцията беше организирана в Деня на Земята 22 април по инициатива на известния катерач и спелеолог Теодор Кисимов. Той е част от Доброволното формирование на общинска администрацията, който беше и един от българските спасители, помагали в Турция след опустошителното земетресение на 6 февруари.
В почистването се включиха десетки доброволци, сред които кметът Пенчо Милков и заместникът му Димитър Недев. Общинското предприятие „Паркстрой“ осигури ръкавици и материали за всички, както и големи контейнери за строителните отпадъци. С помощта на общинските служители бяха извозени и няколко камиона със събраните отрязани клони и ненужна растителност. 
Наблизо, на другия бряг на реката, 22 служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите и децата им се включиха в почистването на терена от скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски“ към бившите рибарници. Оттам бяха събрани 25 чувала с отпадъци от опаковки, кофи, чували, части от автомобили, гуми и дори легло и матраци.