Съдебен спор бави сделката за старото Родилно на улица „Николаевска“, въпреки че още през май миналата година бе проведен успешен търг за продажбата му. Обжалване от трети участник обаче спря временно процедурата, а впоследствие купувач и продавач странно се разминават на два пъти в уговорени предварително срещи при нотариус, за да извършат прехвърлянето. Въпреки че и двете страни декларират готовност сделката да бъде завършена.
Старото родилно бе затворено още преди десет години след откриването на новия модерен АГ комплекс в УНБАЛ „Канев“.                  

След два неуспешни опита за продажбата на вече ненужната сграда, тя беше предложена за трети път на търг през май миналата година. Наддаването бе спечелено от фирма „Евробилдинг 3000“ със седалище село Ивайло, област Пазарджик, с предложена цена от 2 069 290 лева без ДДС - доста над началната тържна цена от 1 326 450. Предварителен договор за продажба имота е сключен от двете страни на 6 юни 2022 година, а на 27 юли с нотариална покана „Евробилдинг 3000“ поканил УМБАЛ „Канев“ да финализира сделката пред нотариус два месеца по-късно - на 8 август. 
Междувременно обаче в софийския Административен съд е постъпила жалба от друг участник в търга - „Търговска Лига-Глобален аптечен център“ АД София, която от известно време търси място в Русе за болница от веригата „Сърце и мозък“. Тъй като по нея все още нямало решение, от УМБАЛ „Канев“ уведомили купувача, че сделката не може да се финализира и не се явили при нотариуса.
Жалбата на „Търговска Лига - Глобален аптечен център“ АД е оставена без разглеждане като определението на съда влиза в сила на 23 септември 2022 година. След което УМБАЛ „Канев“ отправя покана до „Евробилдинг 3000“ а подписване на окончателния договор. Дали тя е стигнала до адресата навреме, не е съвсем ясно, тъй като спедиторската фирма не намерила получателя на фирмения адрес и поканата била насочена към адвоката, подписал исковата молба. Но на определеният ден - 20 октомври 2022 година, в офиса на нотариуса отново се явила само едната страна - този път продавачът. И до подписване на окончателния договор пак не могло да се стигне.
След като сделката пропада за пореден път, „Евробилдинг 3000“ отправя иск до съда предварителният договор между двете страни да бъде обявен за окончателен. През миналата седмица русенският Окръжен съд отхвърли този иск, тъй като според него фирмата не изпълнила ангажимента си да заплати пълната цена в определения в предварителния договор двумесечен срок от подписването му. Това е цената, предложена от купувача в електронния търг в размер на 2 069 290 лева и ДДС 86 413.55 лева, от която обща цена се приспада внесения депозит за участие в търга от 50 000 лева. Русенските магистрати смятат, че в случая не се касае до изпълнение на насрещно задължение и затова не може съдът да обяви предварителния договор за окончателен - казус, по който има противоречива съдебна практика и по който се чака тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Затова отхвърля иска на „Евробилдинг 3000“.
Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново.