Здравен чип и мобилни аптеки са част от най-интересните идеи представени от бъдещи предприемачи, стана известно при отчета на втория етап на проекта "Насърчаване на предприемачеството чрез подкрепа на перспективни иновативни идеи чрез създаване на механизми за предварително инкубиране" (CO-WORKING). Това съобщи пресцентърът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).
Проектът има за цел да насърчи не само студентите на УНСС, но и предприемачи от община Хасково, да повишават своя бизнес потенциал и да развият предприемачески инициативи в трансграничните зони на България и Гърция. Той е финансиран по програмата ИНТЕРРЕГ Гърция - България за 2014-2020 г.
УНСС реализира проекта в партньорство със Стопанския факултет на университета "Аристотел" в Солун, с Александрийската иновативна зона в Солун и с Националната компания "Индустриални зони" АД.
Обученията бяха проведени в Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО) на УНСС в Хасково. В рамките на първия етап на проекта УНСС организира четири цикъла от мастър класове и пет тренировъчни лагера, свързани със създаване на стартъп бизнес в региона на Хасково. Мастър класовете и тренингите бяха осъществени на два етапа.
Първият етап на мастър класовете започна през октомври 2022 г. и приключи с тренировъчни лагери в края на януари 2023 г. В обученията се включиха над 45 представители на местната общност в град Хасково, студенти от УНСС, студенти от други университети, ученици от 11-и и 12-и клас на средните училища в Хасково, както и представители на бизнеса. Първият етап на проекта завърши успешно, като от участниците в обученията бяха разработени осем бизнес плана.
По време на втория етап на проекта, който започна през февруари и приключи на 31 март, два от специализираните тренинг лагери бяха проведени в средните училища - Гимназията по туризъм и Търговската гимназия в град Хасково. Участваха над 35 ученици от 12-и клас.
Следващите модули от мастър класовете и три от тренировъчните лагери бяха проведени със студенти в РЦДО-Хасково. В тях се включиха над 25 студенти и 15 участници - представители на бизнеса. В момента обучаващите се разработват своите бизнес планове, като след приключване на обучението се очаква да бъдат представени разработките на от осем до десет бизнес плана.
"По време на втория етап от проекта разширихме целевите групи и имахме обучаващи се с широко регионално присъствие, освен от град Хасково и от околните села, имаше хора от съседни градове в общината - от Харманли и Димитровград. Представители на бизнеса дойдоха и от Стара Загора, за да се включат в мастър класовете", каза проф. д-р Николай Щерев, ръководител на катедрата "Индустриален бизнес" и ръководител на проекта от страна на УНСС. "В рамките на обучението успяхме да разчупим начина на мислене на бъдещите предприемачи и бизнес плановете, които бяха разработени, почти всички са носители на иновативна идея. Едни от най-успешните примери, които мога да дам, е една групова идея, в която стигнахме до краен бизнес план, свързана със създаването на здравен чип за всеки един отделен индивид, както и бизнес план за разработването на мобилни аптеки, които да обикалят малките населени места в община Хасково", каза проф. Щерев.