Петима творци ще открият изложбата „Живопис и скулптура“ тази вечер в Художествената галерия на улица „Борисова“ 39 в Русе. Това съобщи в Националния пресклуб на БТА в града организаторът на експозицията Долорес Атанасова-Здравкова.
Експозицията включва 50 картини и 10 скулптури. Освен картини на Здравкова са включени творби на художниците Васил Стоев, Николай Янакиев и Христо Кърджилов. Скулптурите са на Цвятко Сиромашки, а куратор на изложбата е Радослав Гиновски.
Картините са създадени с акрил и масло върху платно и картон. Използвани са и различни смесени техники. Скулптурите са от метал и дърво.
„За мен е чест да съм в компанията на тези наши изявени творци. Русенци заслужават да видят творбите им“, каза Долорес Атанасова-Здравкова, която е световен шампион по академично гребане и бронзов медалист от Олимпиадата в Москва през 1980 година, както и почетен гражданин на Русе.
„Щастлив съм да бъда в Русе. Този град има прекрасна архитектура“, каза скулпторът Цвятко Сиромашки.
Художникът Васил Стоев заяви, че екипът от творци е прекрасен.
„Надяваме се да зарадваме публиката в Русе с нашите творби. Гледаме на нашите произведения като на деца, към които се отнасяме с много обич“, каза Стоев.
Художникът Николай Янакиев, който ще представи 12 свои картини, коментира, че днешните времена са много трудни.
Според Долорес Атанасова-Здравкова на творците никога не им е било лесно.
„Хубавите неща се постигат много трудно, но изкуството никога няма да умре. То е универсален език и би трябвало да бъде разбрано от всички и навсякъде“, каза Здравкова.
Изложбата може да бъде видяна в Художествената галерия в Русе до 3 май.