Ново ценно дарение получи на рождения си ден Държавен архив-Русе. Той е създаден през 1952 година по силата на Указ 515 на Президиума на Народното събрание и ПМС 344 от 18.04.1952 година.
Вчера във фондовете му влязоха дарени от диригента Пламен Георгиев документи и снимки - негови и на родителите му.
Музикантът е роден на 12 април 1951 година в Русе. По майчина линия е потомък на рода Добурови, тракийски бежанци от Лозенград, а по бащина линия - на рода Кадиеви от Полски Тръмбеш. От 4-годишен свири на цигулка при педагога Никола Данев, а солфеж учи при Георги Делиганев. На 10 години изнася първи самостоятелен концерт.
Завършва Музикалното училище в Русе със специалност цигулка и е приет в Българска държавна консерватория. След двегодишно обучение в Теоретичния факултет е приет в Специалния клас, който подготвя диригенти и композитори.
Още като студент започва диригентска практика в София и Дупница. След завършване на Консерваторията, през 1977 година, е привлечен на работа в хор „Георги Кирков“, помага и на детския хор „Родна песен“ в Перник. През 1980 година е назначен за главен диригент на хор „Родина“ в Стара Загора.   
По покана на проф. Васил Арнаудов от 1982 година е част от хор русенския хор „Родина“ като диригент на женския и смесения състави. По същото време е и главен художествен ръководител на Представителен детски хор „Дунавски вълни“-Русе. Има участия и награди от конкурси и фестивали в България и чужбина.
От 1991 година Пламен Георгиев работи в Германия по покана на Немския певчески съюз. Диригент е на 6 певчески дружества и за 25-годишната си дейност 2 пъти е удостояван с почетното звание Музикдиректор на Интернационалния хорово-диригентски съюз и от Асоциацията на немските професионални хорови диригенти. След завръщането си в България по настояване на Георги Делиганев през 2018 година създава Академичен хор „Sexaginta Prista-Bulgaria“ при Русенски университет.