„Диалози за историята“ се нарича научен проект на Регионалния исторически музей и Русенския университет, който планира срещи на студенти с утвърдените историци на Русе.
Не е имало друго време, в което Русе е разполагал с такова много от изследователи, посветили трудовия си път или интереса си на проучването на местната история. Това е едно цяло поколение, което има нужда от представяне и създаване на връзки със следващите изследователи. Подобен поглед към момента не е правен у нас. 
В срещите ще участват експерти от Държавния архив, преподаватели от Русенски университет, специалисти от Русенския музей, а сред тях са Златоживка Здравкова, Мариана Димитрова, Ренета Рошкева, Стефка Маринова. 
16 историци ще се срещнат със студенти от специалността „Български език и история“. Различните поколения, отдадени на историята, ще използват изследователски подход за създаване на устни свидетелства, които служат за ресурс в обучението по история, осъществяване на връзки между училище-университет-градска памет.