Шуменската „Гарант Строй“ ООД, която преди половин година се отказа от спечелената поръчка за ремонт на Доходното здание, отново е кандидат да извърши същата работа. Тя е единствената фирма, подала оферта по обявената в средата на март от Община Русе нова обществена поръчка за реставрация и консервация на покрива и главните фасади на корпус „А“, „К“ и „Л“ от сградата. Предстои отваряне на ценовото предложение и евентуално подписване на нов договор, който обаче ще бъде на тройно по-висока от миналогодишната цена.
На 2 септември 2022 г., Община Русе подписа договор с „Гарант Строй“ ООД за ремонт на Доходното на стойност 155 883,98 лева без ДДС. Месец по-късно обаче договорът бе прекратен по взаимно съгласие, а през март бе обявена нова обществена поръчка за същата работа на стойност 500 хил. лева без ДДС.
Според Общината актуализирането на общата стойност за изпълнение на обекта се налага заради покачването на цените в строителството от 2018 г., когато е изготвен инвестициония проект, до настоящия момент. Заложени са непредвидени разходи за извършване на предвидени и/или допълнителни строително-монтажни и консервационно-реставрационни работи по елементи на сградата, чието състояние се е междувременно се е влошило.
Парите за реставрацията са осигурени от общинския бюджет и Министерството на културата.