За да имаме ръст на икономиката и доходите, трябва да увеличаваме експортните бизнеси, които изнасят висока добавена стойност. Това е проста рецепта, която обаче не е толкова лесна за изпълнение и с нея страната ни не се справя много добре - от 257 общини, за които НСИ предоставя данни, в 146 е регистриран спад на добавената стойност през 2021-а спрямо предишната година. Осемте русенски общини обаче са сред останалите 111, в които се отчита ръст. Това показва анализ на Института за пазарна икономика /ИПИ/, базиран на оповестените наскоро данни на статистиката по общини.
През 2021 г. нефинансовия сектор в община Русе увеличава Брутната добавената стойност (БДС)с 4,6%, докато столицата София отбелязва спад с 0,9 на сто. Предприятията са добавили към продукцията си стойност в размер на 1,5 млрд. лева.
По-малките общини растат повече, като се започне от Сливо поле, където увеличението на БДС е с внушителните 111% - четвърто постижение в страната. Това се дължи най-вече на отличните резултати на базирания в Сливо поле производител на биодизел „Астра Биоплант“. През 2021 година компанията бе трета по оборот в България. В Ценово и Борово ръстът е съответно с 23,1% и 16,7%, но в тези общини няма големи предприятия, така че приносът им към областната икономика е по-скоро символичен.
Сливо поле изпреварва с доста Русе по показателя Брутна добавена стойност на човек - 20 460 лева срещу 9924 лева в областния център. В национален план такива рекордьори са точно малки общини с голямо предприятие в тях. Общината с най-висока добавена стойност на човек от населението през 2021 г. е Раднево с над 81 хиляди лева, следван от индустриалната Девня с 69 хиляди лева.