Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович е на официално посещение в България по покана на министъра на външните работи Николай Милков, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 
От 10:00 часа в сградата на МВнР министрите на външните работи на двете страни ще проведат среща на „четири очи", след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на двете държави. 
Сред акцентите по време на срещата на двамата министри ще бъдат актуални теми от регионалния и европейския дневен ред, сред които глобалните предизвикателства пред сигурността, ситуацията в региона, подкрепата на България за външнополитическите приоритети на Босна и Херцеговина и на страните от Западните Балкани, както и регионалното сътрудничество.
В рамките на посещението на министъра на външните работи на Босна и Херцеговина у нас са предвидени срещи с държавния глава Румен Радев и с министър-председателя Гълъб Донев.
Отношения между България и Босна и Херцеговина
България е първата страна в света, признала на 15 януари 1992 г. независимостта на Босна и Херцеговина заедно с Република Македония, Словения и Хърватия, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. Комюнике за установяване на дипломатически отношения между България и Босна и Херцеговина е подписано на 11 януари 1996 г. във Виена, Австрия. През март 1996 г. е открито посолство на Република България в Сараево, а от месец ноември 2005 г. в София функционира посолство на Босна и Херцеговина.
Двустранни посещения на министри на външните работи 
На 13 юли 2006 г. по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин в София на двудневно официално посещение пристига министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Младен Иванич. В хода на срещата между двамата са обсъдени въпроси, свързани с актуалното състояние на двустранните отношения в областта на икономиката, културата, консулските отношения. Сред темите на разговор са и сътрудничеството между двете страни в областта на европейската и евроатлантическата интеграция и договорно-правната база между България и Босна и Херцеговина. Подписан е Меморандум за сътрудничество между двете страни в областта на европейската и евро-атлантическата интеграция. Младен Иванич има среща и с председателя на Народното събрание Георги Пирински.
На 23 юни 2008 г. по покана на министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Свен Алкалай в Сараево на официално посещение пристига заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин. В разговора между двамата министри най-голямо внимание е отделено на икономическите връзки между двете страни по повод предстоящото подписване на споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, за речен и морски транспорт и за стимулиране на инвестициите. 
На 3 август 2017 г. в Сараево на двудневно посещение пристига заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Визитата е продължение на балканската ѝ обиколка, по време на която тя представя приоритетите на предстоящото за България председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, чийто основен фокус е европейската перспектива на Западните Балкани. Тя има срещи с колегата й Игор Църнадак, с Бакир Изетбегович -член на председателството на Босна и Херцеговина, със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външната търговия и икономическите отношения Мирко Шарович, както и с министъра на отбраната Марина Пендеш.
България е четвъртата държава членка на ЕС, която ратифицира Споразумението за стабилизиране и асоцииране на Босна и Херцеговина с ЕС. Това става на 13 март 2009 г. Споразумението влезе в сила на 1 юни 2015 г. Търговските отношения между Република България и Босна и Херцеговина се развиват на основата на Споразумение за икономическо сътрудничество между двете страни, което е в сила от 20 май 2015 г. /отдел „Справочна“