Русенският държавен архив пази паметта на поколения българи. Материалите, снимките и документите от личните фондове са свързващо звено между миналото и съвременността, като представляват особено ценни исторически свидетелства, генериращи информация за социума. През 2021 и 2022 година в Русенския държавен архив постъпиха документите на Йордан Борисов, изявен историк, журналист, политик, преподавател и омбудсман.  За първи път в цялата архивна система се даряват документи на областен управител - политик от най-новата история на България, виден общественик и обичана личност в русенското общество.
Йордан Борисов е работил в Националния музей на образованието-Габрово, Държавен архив-Русе, вестник „Русенски новини“, преподавал е във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), бил е обществен посредник (омбудсман) в общините Две могили и Иваново. 
Политическата и обществената му дейност е свързана с началото на промените през 1989 година
Йордан Борисов е лидер на БЗНС от 1996 година, общински съветник два мандата, заместник областен управител през 1997-1998 и областен управител в периода 1999-2001 година.
Една част от документите, дарени в Архива, са за дейността му като представител на правителството и държавната власт.
Йордан Борисов участва активно при разделянето и обособяването на шест региона за планиране и определянето на Русе за център на Северния централен планов район. Инициатор е за създаване на работна група, заедно областните управители на Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен за изготвяне на програма за  привличане на инвестиции в района. Участва при планиране, управление и контрол по изпълнение на Националната стратегия за регионално развитие.
Друга част от документите разкриват и 
първите години на трансграничното сътрудничество с Румъния
по Програма ФАР. През месец февруари 1999 година Йордан  Борисов е определен с протокол на Министерски съвет за постоянен член на българската част на Смесения комитет за сътрудничество. Програмата е сред трите пред присъединителни инструмента, финансирани от Европейския съюз, за подпомагане и подготовка за членство в Европейския съюз.
Обемисти папки с документи разкриват възобновяването на членството на област Русе в Работна общност „Дунавски страни“. Областният управител постига успех, като предлага домакинството на 13-тото заседание на работната група на ръководните служители да се проведе в Русе. В него участват представители на седемте членки на общността: провинциите Бавария (Германия), Горна Австрия, Долна Австрия, Бургенланд, Виена (Австрия), комитат Дьор-Мошон-Сопрон (Унгария), Хърватска, Румъния, Словакия, а от българска страна - Видин, Монтана, Враца, Велико Търново и Русе. Йордан Борисов е председател-домакин.
След тази среща 
Министерският съвет на Република България определя областния управител за представител и координатор на българските крайдунавски области 
- членки на работната общност „Дунавски страни“. Той провежда серия от мероприятия и срещи с ръководители от Австрия, Румъния, Словакия, Украйна, Унгария, Хърватия  за съвместна работа по проекти. В документите четем за изработена интерактивна карта с историческите обекти, проект за алтернативен европейски път, успореден на река Дунав. Запознаваме се с доста подробен план за подготовката на българското председателство на Работна общност „Дунавски страни“, проведено в Русе през 2001 година.
Интересни и любопитни са подробните анализи от тези срещи, изпратени от областния управител до Министъра на външните работи Надежда Михайлова и до Министър-председателя Иван Костов.
Отварянето на летище Русе за граждански и карго полети е приоритет и преследвана цел 
на областния управител. Множество документи свидетелстват за това. Подготвеният проект е бил почти готов, но поради отказ на Министерството на отбраната да прехвърли летището на Министерство на транспорта, той не е реализиран.
С поредица настоятелни писма, придружени с проекти до Министерството на регионалното развитие, Йордан Борисов настоява и изисква неотложния ремонт на Гредовия мост да започне по възможност най-бързо, защото е затруднено движението по Девети транспортен европейски коридор. С осигурените финансови средства от предприсъединителните фондове е извършен ремонт не само на моста, а и на двете пътни платна при входа за Русе и изхода от него.
 Йордан Борисов 
лично се ангажира и с мисията за популяризиране, съхраняване и развитие на парк „Русенски Лом“
Като председател на „Клуб Приятели на Народен парк Русенски Лом“ активно се включва в различни мероприятия за рекламиране на природата и уникалните дадености на тази територия.
 Областният управител успява да издейства от Министерския съвет учредяване на безвъзмездно право на ползване върху недвижим имот-частна държавна собственост, търговският дом на семейство Канети, за дейността на Международно дружество и културен център  „Елиас Канети“.
Планове, протоколи и списъци с участници от  проведени срещи с посланици и ръководството на Атлантическия клуб в България, напомнят за бурните дебати „за“ и „против“ членството на България в НАТО.
Йордан Борисов реализира идеята за постоянна снимкова експозиция в Областна администрация на русенските окръжни и областни управители от епохата на османското владичество до наши дни. Приложени са писмата за изискване на информация за тази цел от архива и музея.
Преглеждаме дарените архивни документи и откриваме подготвени систематизирани лекции по дисциплините „Бизнес комуникации и връзки с обществеността“, „Европейска интеграция“ и „Въведение в туризма“. В периода от 2003 до 2008 година той е хоноруван преподавател във Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) - Русе. 
Мотивира своите студенти и те го избират през 2005-та за преподавател на годината
Йордан Борисов е активен участник във всички политически събития и промени в Република България след 1989 година. Предоставя на архива пълни папки с негови статии, лекции, речи, приветствия, изказвания, интервюта. Като лидер на БЗНС е предлаган във всички изборни листи за народни представители и общински съветници.
Активно работи за благосъстоянието на гражданите на Русе като общински съветник в Община Русе през 1995-1997 и 2003-2007 година. През юни 2009 година полага клетва за встъпване в длъжност като народен представител в 40-то Народно събрание.
Дейността на Йордан Борисов в полза на хората и защитник на техните права и достойнство продължава и като омбудсман на общините Две могили и Иваново. Той е
единственият обществен посредник в област Русе и в Република България на две общини
От годишните отчети научаваме за съдействието му пред местната власт за спазване правата и законните интереси на гражданите. 
Йордан Борисов публикува множество материали в централния и местния печат; води предавания в русенските радио и телевизия. Написал е книгите: „Вести от Русчук“, „Русенският период на Васил Друмев“ и два тома „Русе в стари снимки, документи и портрети“, в съавторство.
Запознавайки читателите с ценните постъпления от документи и материали, които се съдържат във фонда, Русенският държавен архив с гордост ще предостави на всички желаещи възможността да се докоснат до живота и дейността на Йордан Борисов в полза на обществото.

Д-р Надежда ЦВЕТКОВА