Някои кандидати са получили 2/3 от всичките си гласове в крайните села на областта - там, където контролът е занижен и където масово се е гласувало само за един конкретен кандидат. Това написа на своята фейсбук страница избраният за втори път с преференции в Народното събрание депутат от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ Иван Белчев. Той публикува визуализация на преференциалния вот в област Русе, представляваща карта с гласовете за кандидат депутатите по населени места.
„Резултатите бяха изненадващи. Някои кандидати са получили 2/3 от всичките си гласове в крайните села на областта - там, където контролът е занижен и където масово се е гласувало само за един конкретен кандидат. Други добре се възприемат в цялата област и имат гласове равномерно. Трети имат концентрация само в община Русе. Разгледайте картите и вникнете в детайлите“, призовава Белчев. 
Според публикуваните карти на преференциалния вот шест от избраните седем русенски депутати получават повечето си преференции от секциите в Русе, което е нормално, тъй като над две трети от избирателите живеят в областния център. Изключението е шампионът по преференции за областта Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС. От 2891 преференции той получава едва 1089 в Русе. Останалите 1802 идват от множество по-малки населени места. 
Картите на преференциалния вот са изготвени на база публикуваните вече отворени данни на Централната избирателна комисия, пояснява Иван Белчев. До няколко дни той ще публикува и визуализация за това в кои населени места за коя партия се е гласувало най-много.