„Виваком“ ще трябва да плати 5000 лева глоба за опита си да пробута на възрастен русенец абонамент за интернет и телевизия, които той не иска, но се подписва под предложения му договор, без да разбере с какво всъщност се съгласява. Това реши окончателно русенският Административен съд, потвърждавайки по-ранно решение на Районния съд и акта, съставен на телекома от регионалното представителство на Комисията за защита на потребителите. 
Практиката на мобилните оператори да подлъгват клиентите си да приемат някакви „екстри“, които уж са в тяхна изгода, но ги натоварват с нови плащания, явно е нещо, което никакви закони и забрани не могат да спрат.
Възрастните и хората с увреждания обаче са специална група, за които има издадена заповед на председателя на КЗП за забрана да се прилага нелоялна търговска практика по чл.68л, ал.1 от ЗЗП - по същество сключване на изгодни сделки с уязвими групи потребители. А в случая КЗП е сезирана с жалба от 69-годишен потребител, страдащ от мултиинфарктна деменция и с 88% трайно намалена работоспособност, което го поставя и в двете уязвими групи.
Той сключил договор за мобилна услуга при промоционални условия за хора с увреждания, но когато след няколко дни отишъл да му се постави СИМ карта служителката в магазина на „Виваком“ му предоставила за подпис споразумение към сключения вече договор, в което била включена и допълнително платена услуга интернет и телевизия за срок от 24 месеца. Поради здравословното си състояние и затруднения си говор потребителят не успял да прочете и разбере добре какво е подписал. След като разбрал какво точно се е случило, на 20 септември 2021 година посетил магазина и поискал да прекрати договора, но му било отказано и обяснено, че това може да стане само срещу заплащане на неустойка.
Няма житейска, а и търговска логика при подписване на основен договор служителят да не предложи пълния комплекс от услуги, а такъв да се предложи с отделно споразумение само 4 дни по-късно, решават съдиите от Административния съд. Според тях първоинстанционният съд дори неправилно е намалил дължимата глоба според съставения от КЗП акт от 10 000 на 5000 лева. Но тъй като горната инстанция няма право да влошава наложеното наказание, тя остава в същия размер.