Резултатите от археологическото проучване на Кале Широково през 2022 година ще бъдат представени от уредника от отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей Деян Драгоев в четвъртък, 13 април, от 18 часа в Екомузея.
Късноантичната и средновековна крепост е разположена на естествено защитен скален нос, при сливането на реките Баниски и Черни лом. С целево финансиране от страна на Министерство на културата и Община Две могили е проучен участък от основната крепостна стена с прилежащата й кула номер 2 и протейхизмата (спомагателна стена) на късноантичното укрепление.
Разкритите стени смайват със своите размери и техника на градеж. Изградени са с дълги до 2 метра каменни блокове, върху които археолозите откриват множество знаци от древните майстори каменоделци. Документираната широчина на крепостната стена и кули е от 3,50 до 4,80 метра, което я превръща в най-широката известна понастоящем крепостна стена в днешните български земи. Благодарение на мощната си укрепителна система изграденото в средата на V век укрепление успява да преживее аваро-славянските нашествия от края на VI век, превръщайки се в една от трите засвидетелствани крепости в долината на Русенски лом с регистриран живот в първата половина на VII век.
През 2022 г. екипът археолози успява да проучи и част от средновековно жилище от времето на Второто българско царство.