Над 30 нови находища на смятания за изчезнал в България евроазиатския бобър са установени при проучване на преподавателя в Лесотехническия университет д-р Николай Коджабашев и Милен Игнатов - служител на ДГС „Бяла“. Водолюбивите гризачи са открити цялото българско поречие на Дунав, по островите в реката и по четири от неговите притоци - реките Тимок, Янтра, Осъм и Русенски Лом.
Проучването, което е финансирано от МОСВ и ще бъде представено на 7 април, петък, от 10.30 часа в РИОСВ-Русе, е документирало със снимки новите обиталища на бобрите. Те нямат национационален природозащитен статут. Считат се за изчезнали у нас в периода 1750-1850 година, затова не фигурират в никакви природозащитни документи. Авторите на проучването са задействали процедура за обявяване на строго защитен вид чрез изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие.  
С представянето на проучването на д-р Николай Коджабашев и Милен Игнатов РИОСВ ще се включи в инициативите за Международния ден на бобрите, който се отбелязва от 2009 г. по идея на организацията Beavers Wetlands & Wildlife. 7 април е рожденият ден на Дороти Ричардс (1894-1985), която проучва обстойно тези животни в продължение на 50 години. Целта е да се разпространи значението на съвместното съществуване с този вид за здравословна околна среда. В началото на 19 век в Европа са останали едва 1200 бобъра в 8 изолирани популации, които с разумната намеса на човека през 2020 година са достигнали 1200 000 индивида.