В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) се проведе учредително събрание на Асоциацията на езиковите училища в България, съобщи пресцентърът на висшето училище.
Сдружението се създава по инициатива и под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.
Учредители на Асоциацията са седем езикови училища - Първа английска езикова гимназия в София, Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" в София, 203-а Профилирана езикова гимназия "Св. Методий" в София, 22-ро Средно езиково училище "Георги С. Раковски" в София, 133-о Средно училище (СУ) "А. С. Пушкин" в София, 18-о СУ "Уилям Гладстон" в София и Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил. УНСС се включва с двама свои представители - доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра "МИО и бизнес", и доц. д-р Антония Пенчева, ръководител на катедра "Чужди езици и приложна лингвистика".
Ректорът на проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в събитието и подчерта, че УНСС е бизнес университет с богато портфолио от специалности във всички области на социално-икономическия живот и това е една от предпоставките за успешно сътрудничество с езиковите гимназии.
Като ползи за бъдещата дейност на асоциацията, той изтъкна, че университетът е част от елитната университетската мрежа ENGAGE.EU в партньорство с осем водещи европейски университета в областта на икономиката и социалните науки. В рамките на ENGAGE.EU има много възможности за колаборация със средните училища, младежите получават привилегията да учат в общности и да усъвършенстват езиковите си познания.
Ректорът посочи, че УНСС предлага шест бакалавърски програми с преподаване на английски език и въвежда нови конкурентни учебни програми, като "Киберсигурност и електронно управление", "Компютърна обработка и анализ на данни" и "Педагогика", при които знанията на чужди езици също са от съществено значение. Предстои да бъде открита и нова специалност "Приложна лингвистика".
Проф. д-р Димитър Димитров обърна внимание, че УНСС и езиковите училища могат да си партнират и при организирането на съвместни състезания по чужди езици, като даде пример с успешното сътрудничество с Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ).
Доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра "МИО и бизнес", представи историята и мисията на УНСС, и отбеляза, че тясната връзка между образование и бизнес е причината за много добрата реализация на възпитаниците на УНСС. Над 97% от тях се реализират на пазара на труда до първата година от завършването си. Той изтъкна, че десет министър-председатели на Република България и над 150 министри са възпитаници на университета.
Зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова заяви, че в политиката на УНСС е залегнала интеграцията на средните училища, университета и партньорите от бизнеса и от практиката. Тя допълни, че възпитаниците на езиковите училища са едни от най-подготвените и най-мотивираните, и в специалностите с преподаване на английски език голяма част от студентите са именно възпитаници на тези гимназии.
От УНСС представиха данни според, които през миналата учебна година от приблизително 5500 кандидат-студенти, над 1300 са от езикови гимназии от цялата страна, което е около 20% от всички кандидат-студенти, от тях 777  са се записали да учат в университета.
Представителите на езиковите училища благодариха на УНСС за инициативата и споделиха, че за тях асоциацията ще е стъпка към задълбочаване на връзката между средното и висшето образование, както и ще даде възможност за сътрудничество по отношение на кариерното ориентиране на зрелостниците.
Асоциацията се създава с цел да съдейства за постигане на добре координирана съвместна дейност между езиковите училища, от една страна, и езиковите училища и УНСС от друга, да улеснява участието в проекти с цел модернизиране на училищната среда и повишаване качеството на образователния процес. Организирането на кръгли маси, дискусии, семинари и други с цел съвместно обсъждане на въпросите за връзката между средното и висшето образование в България, провеждането на езикови състезания, открити лекции, посещения в интерес на учениците от езиковите училища в България също са в обхвата на сътрудничеството.
Участниците подписаха протокол за учредяване и приеха Устав на асоциацията. За председател на сдружението бе избран доц. д-р Васил Петков, ръководител на катедра "МИО и бизнес".
Езикови училища от Бургас, Хасково, Правец и Монтана също заявиха желание да се включат в асоциацията, след като тя бъде вписана в Агенцията по вписванията.