Книгата „На кого беше Йон?“ от Рефет Абази ще бъде представена в Културно-информационния център на Република Северна Македония в София. Събитието ще се състои на 4 април, съобщават организаторите.
Романът излезе в превод на български език като издание на „КВЦ“. Сюжетът разказва за Йон, който е седемгодишен, когато през него преминава светкавица. Това го надарява с необикновени възприятия – вижда неща, с които ще се срещне след години. Момчето се превръща в млад мъж, който предстои да изживее своите първи любовни вълнения, а по-късно трябва да стане съпруг и баща.
Това е роман за живота, който е плетеница от страдания, радости и тревоги, съпътстващи човека и изграждащи го като личност, книга за любовта и традициите, за връзката между поколенията и предаването на морални и духовни ценности, коментират от Културно-информационния център на Република Северна Македония.
Рефет Абази е писател, драматург, актьор и преподавател. Роден е в Тетово през 1964 г. Носител е на много награди като театрален актьор. Има роли и в киното - изпълнява главната роля в „The Forgiveness of Blood“, режисиран от Джошуа Марстън и спечелил „Сребърна мечка“ от кинофестивала в Берлин през 2011 г. Автор е на два романа - „На кого беше Йон“ и „В търсене на светлината“, както и на няколко пиеси. Като професор по актьорско майсторство и театрално изкуство е подготвил много от актьорите, които днес играят на театралните сцени в Република Северна Македония. / ГН